Кредит-Рейтинг: Стрімке знецінення гривні здатне обвалити українську економіку вже найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит-Рейтинг: Стрімке знецінення гривні здатне обвалити українську економіку вже найближчим часом

Валюта
6897
Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що стрімке зниження вартості гривні до долара США вже найближчими днями здатне спричинити серію дефолтів серед українських підприємств та банків. На найбільший ризик наражаються системні банки та великі підприємства, які залучали значні валютні позики.
На сьогодні у більшості таких позичальників відсутні валютні надходження в обсягах, достатніх для проведення розрахунків за борговими зобов’язаннями без завдання шкоди для власного бізнесу. У цих умовах різко збільшується імовірність відмови від розрахунків або спроба їхньої реструктуризації навіть з боку відносно кредитоспроможних позичальників, які володіють вільними коштами.
Низка вітчизняних позичальників можуть продемонструвати небажання обслуговувати на попередніх умовах валютні кредити, які для них подорожчали більше ніж у два рази. Ці позичальники можуть поступитися власною репутацією, намагаючись зберегти бізнес та розраховуючи на досягнення домовленостей із кредиторами щодо реструктуризації заборгованості вже після допущеного дефолту.
На думку рейтингового агентства такий розвиток ситуації надзвичайно негативно позначиться як на банківській системі України, так і на бюджетоформуючих галузях (машинобудування, металургія, торгівля тощо). У разі подальшого зволікання з проведенням антикризових заходів з боку органів державної влади і, насамперед, Національного банку України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, ще до кінця поточного року може відбутися низка дефолтів. У січні-лютому 2009 р. несплата за позиками та борговими зобов’язаннями може набути системного характеру, що може привести до обвалу української економіки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас