Експерт: Учасники ринку перестали реагувати на дії НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Учасники ринку перестали реагувати на дії НБУ

Валюта
6367
Середа стала днем чергового різкого падіння гривні - наприкінці дня заявки виставлялися за курсом вище 9,30, що більш ніж на 1 гривню вище від середньої ціни закриття вівторка. Торги показали, що учасники ринку перестали реагувати на дії НБУ. Таку думку висловив керуючий активами компанії Astrum Investment Management Олег Неплях.
За його словами, уперше за місяць гривня зробила такий стрімкий стрибок униз у день проведення валютного аукціону. Раніше Нацбанку вдавалося стримувати падіння або навіть зміцнювати гривню продажем долара. Учора, як відзначив експерт, гривня падала, незважаючи ні на аукціон, ні на прямий продаж валюти Нацбанком у вівторок, ні на заяви НБУ про заплановані на другу половину грудня інтервенції. Протиріччя між заявами і діями знецінили роль позиції Національного банку, що підриває довіру до банківської системи в цілому, додав експерт.
Причинами зростання долара він називає попит на нього Нафтогазу, якому потрібно погасити до 2,8 млрд. дол. боргу Газпрому, закриття контрактів імпортерами наприкінці року і вільна ліквідність, викликана розміщенням бюджетних коштів на рахунках банків. Як і раніше велику роль відіграють панічні настрої на тлі прискорення падіння ВВП і песимістичного прогнозу Секретаріату Президента про виконання держбюджету. Курс 7,5, що усе ще сприймається ринком як цільовий на 2009 р., не встоїть у випадку величезного дефіциту бюджету. О.Неплях вважає, що все буде залежати від того, чи піде уряд на покриття дефіциту за рахунок кредитних ресурсів за допомогою НБУ, що викличе різке збільшення грошової маси.
Він також відзначив, що макроекономічні показники на 2009 р., затверджені урядом у середу, не вселяють оптимізм. Врозріз із обіцянками утриматися від популізму при плануванні бюджету на наступний рік, Кабмін затвердив надоптимістичний прогноз: зростання ВВП на 0,4% і збереження прогнозу інфляції на 9,5% за рік. "Ми сподіваємося, що або ці прогнози не підуть в основу бюджету, або бюджет в 2009 р. буде переглянутий, інакше дефіцит бюджету поставить серйозну підніжку гривні", - підкреслив він.
При цьому експерт додав, що ринок євробондів також відреагував на те, що відбувається - індекс EMBI+ Україна вчора побив рекорд і виріс на 124 б.п. до 2587 п.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас