Ющенко: Україна вирішила питання погашення боргу за спожитий в 2008 р. газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна вирішила питання погашення боргу за спожитий в 2008 р. газ

Енергетика
2451
Україна вирішила питання погашення боргу за спожитий в 2008 р. газ.
Про це Президент України Віктор Ющенко заявив сьогодні в Борисполі, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, учора близько 23:00 НАК "Нафтогаз України" оплатив 800 млн дол. за спожитий газ, що був закачаний у газосховища влітку і восени. При цьому глава держави відзначив, що найближчим часом НАК перерахує ще 200 млн дол. "Тому на сьогодні питання оплати за газ вирішено", - сказав Ющенко.
Президент також підкреслив, що в результаті цього в НБУ вивільняться ресурси для проведення щоденних аукціонів із продажу валюти, що у свою чергу дасть можливість Нацбанку запобігати спекулятивному зростанню курсу долара.
У свою чергу, міністр фінансів України Віктор Пинзеник заявив, що Нацбанк прямо буде продавати долари НАК "Нафтогазу". За його словами, "Нафтогаз" не буде виходити на міжбанківський валютний ринок для покупки валюти.
Нагадаємо, 16 грудня ц.р. джерело в Кабінеті міністрів повідомило РБК-Україна, що НАК "Нафтогаз України" зможе до Нового року погасити до 1 млрд дол. з наявної заборгованості за спожитий газ перед ВАТ "Газпром".
За даними "Газпрому" борг України за спожитий газ становить 2,4 млрд дол. У свою чергу представники швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo заявляли, що борг "Нафтогазу" становить 2,195 млрд дол.
Переговори щодо постачання газу на наступний рік тривають.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас