Світова фінансова криза породжує нову хвилю протекціонізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова фінансова криза породжує нову хвилю протекціонізму

Валюта
3262
Світова фінансова криза породжує глобальну хвилю протекціонізму: на тлі црочистих заяв "великої двадцятки" про неприпустимість торговельних бар'єрів найбільші країни активно вводять все нові й нові обмеження і захисні заходи.
Гарні слова
"Ми підкреслюємо принципову важливість відмови від протекціонізму і від замикання в собі в періоди фінансової нестабільності. У зв'язку з цим у наступні 12 місяців ми будемо утримуватися від створення нових бар'єрів для інвестицій або торгівлі товарами і послугами, введення нових обмежень на експорт або використання заходів стимулювання експорту, несумісних з правилами Світової організації торгівлі ", - говорилося в підсумковому комюніке листопадового саміту G20 у Вашингтоні.
"Клятва великої двадцятки" поки виглядає порожньою декларацією, констатують експерти та аналітики, опитані Bloomberg.
"З моменту цієї обіцянки члени групи 20 почали вводити нові заходи, які спотворюють картину світової торгівлі", - говорить колишній чиновник зовнішньоекономічного відомства США Джеффрі Шотт. "Це ускладнює завдання керування кризою", - вважає він.
Ситуація нагадує спостерігачам період Великої депресії, коли в умовах глобального економічного спаду розвинені країни активно захищали своїх виробників законодавчими заходами. У США в 1930 році був прийнятий тарифний закон Смута-Хаулі, що дав старт "торговельній війні".
"Сам по собі цей закон не був сильним шоком, але він спровокував шок, тому що призвів до відповідних дій інших країн", - нагадує професор економіки Дартмурського коледжу Даг Ірвін.
Захищайтеся!
Нинішню кризу світова торгівля зустріла досить ліберальною: за оцінкою МВФ, середній розмір ввізних мит на промислові товари в розвинених країнах впав до 5% з 40% в 1947 році. "Однак ця ситуація може змінитися на тлі поглиблення і глобалізації рецесії", - попереджає директор лондонського Центра досліджень економічної політики Річард Болдуїн.
Ситуація вже міняється, відзначає Bloomberg: Росія підвищила ввізні мита на автомобілі, Індія ввела окремі адміністративні обмеження на імпорт сталі та лісу й розглядає введення антидемпінгових мит на сталеву і хімічну продукцію, В'єтнам підняв імпортне мито на сталь у півтора рази.
Франція створила $7,6-мільярдний фонд для інвестицій у компанії, яким, за висловленням президента Ніколя Саркозі, необхідно захиститися від "іноземних хижаків".
Китай міняє систему оподатковування експорту, щоб зробити продукцію своїх компаній більш конкурентноздатною на світових ринках, одночасно зберігаючи політику слабкого юаню.
У США тим часом обговорюється пакет державної допомоги для вітчизняних автовиробників, що поставить у нерівні умови їх іноземних конкурентів, в яких також є американські заводи.
Практика порятунку державою близьких до краху компаній і цілих галузей економіки "може стати тим смолоскипом, що запалить ґніт протекціонізму", побоюється аналітик з питань торгівлі Фонду Маршалла Джо Гінан.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас