Рух на Варшаву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рух на Варшаву

Фондовий ринок
1220
У наступному році на Варшавській фондовій біржі можуть відбутися декілька IPO українських компаній, які відправляться в Польщу за фондуванням.
Президент Варшавської біржі (WSE) Людвік Соболевські презентував плани з розвитку біржі в Україні на 2009 р. За його словами, якщо в другій половині наступного року економічна криза піде на спад, для біржі відкриються прекрасні можливості з організації угод із цінними паперами. "Зниження вартості акцій, що відбулося в 2008 р., робить інвестиції в них украй привабливими для закордонних інвесторів", - вважає Соболевські.
"Наступного року ми очікуємо прийняття нового законодавства, що дозволить біржі торгувати борговими розписками (GDR) на акції емітентів ззовні Європейського союзу", - говорить фондовик.
Крім того, WSE має намір розвивати подвійний лістинг акцій українських підприємств, які проведуть у Варшаві IPO. За словами пана Соболевські, на минулому тижні відбулися зустрічі біржовиків із представниками двох сільськогосподарських компаній, які зацікавлені у виході на майданчик WSE для компаній з малою капіталізацією NewConnect. Можливо, акції цих компаній увійдуть у лістинг одночасно на WSE і біржі "Іннекс", у якій варшав’янам належить 25% акцій.
Втім, подвійний лістинг може принести Варшавській біржі і певні проблеми. Глобальна фінансова криза, що привела до падіння котирувань більшості девелоперських і машинобудівних компаній, змушує їх переглядати своє ставлення до подвійного лістингу. "Щоб перешкодити розмиванню ліквідності акцій, що і так невелика, деякі компанії, особливо девелоперські, зараз відмовляються від подвійного лістингу", - говорить Людвік Соболевські.
Поки цей процес не зашкодив WSE і навіть навпаки - зміцнив позиції біржі в Східній Європі. Одна із британських компаній відмовилася від лістингу на альтернативному майданчику Лондонської біржі (AIM) на користь лістингу у Варшаві. Не останню роль у цьому процесі зіграла більш низька вартість послуг польської біржі, а також відсутність вимог щодо викупу акцій в інвесторів при відмові від лістингу на AIM. "На Варшавській біржі з 2006 р. емітенти зобов'язані запропонувати інвесторам викупити їхні акції", - відзначає Людвік Соболевські.
Правда, не факт, що всі компанії захочуть змінювати лістинг. "Ми колись їздили знайомитись на Варшавську фондову біржу, і умови розміщення виглядали дуже привабливими. Премії були вищими, ніж на Лондонській.
Але на цьому питання і зупинилося. Сьогодні зніматися з лістингу в Лондоні і проводити нове розміщення - недоцільно. Акції торгуються в усіх з великим дисконтом", - розповів "i" голова ради директорів девелоперської компанії "XXI Століття" Лев Парцхаладзе.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас