Білорусія збереже обмеження на продаж акцій відносно 162 стратегічно важливих ВАТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія збереже обмеження на продаж акцій відносно 162 стратегічно важливих ВАТ

Фондовий ринок
248
Уряд Білорусії затвердив перелік з 162 відкритих акціонерних товариств, які не підпадають під скасування обмежень на відчуження акцій, придбаних під час пільгової приватизації.
Як повідомили в апараті ради міністрів, перелік затверджений постановою, що закріпила перелік ВАТ, які забезпечують функціонування стратегічно значимих галузей економіки і (або) інші важливі державні потреби.
У перелік включені 8 підприємств Мінбудархітектури, 11 - Мінпрому, 40 - Мінсільгосппроду, у віданні Міненерго перебуває 8 таких АТ, концерну "Білдержхарчопром" - 15, "Білнафтохіму" - 9, "Біллегпрому" - 14, "Білліспаппрому" - 3. Також стратегічно значимими названі в Брестській області 9 підприємств, у Вітебській - 14, Гомельській - 6, Гродненській - 6, Мінській - 9, Могильовській - 6, у місті Мінськ - 4 підприємства.
Це рішення уряду прийняте відповідно до декрету від 14 квітня 2008 року, яким поетапно скасовуються обмеження на обіг у Білорусії акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі роздержавлення та приватизації, відчуження яких раніше було заморожено.
На першому етапі (з 17 липня 2008 року) скасоване обмеження на відчуження акцій товариств, у статутних капіталах яких частка держави або відсутня взагалі, або становить 75% і більше. Також повністю скасовується заборона на відчуження акцій акціонерних товариств, що здійснюють переробку сільськогосподарської продукції, переданих сільгоспвиробникам, і підприємств, що випускають хлібопродукти.
На другому етапі (з 1 січня 2009 року) будуть скасовані обмеження на відчуження акцій акціонерних товариств із часткою держави понад 50%.
При цьому на першому і другому етапі скасування обмежень не поширюється на акції акціонерних товариств, що забезпечують функціонування стратегічно значимих галузей економіки.
На третьому етапі (з 1 січня 2011 року) всі обмеження на відчуження акцій, придбаних під час пільгової приватизації, будуть повністю скасовані.
У затверджений перелік, зокрема, увійшли ВАТ "Березабудматеріали", "Керамін" (Мінськ), "Білкард" (Гродно), "Мінський підшипниковий завод", "Горизонт", "Комунарка", Білорусько-російське спільне підприємство "Брестгазоапарат", "Криниця", "Мозирсіль", "Елема".
Пільгова приватизація триває в Білорусії з 1994 року. Відповідно до законодавства, члени трудових колективів акціонованих держпідприємств можуть обміняти свої іменні приватизаційні чеки "Майно" на акції свого підприємства або купити їх за гроші за ціною нижчою вді номіналу акцій на 20%. Таким чином, може бути продано до 50% акцій ВАТ, однак фактично в останні роки членам трудового колективу надається можливість придбання на пільгових умовах до 2% акцій. У низці ключових для економіки країни ВАТ окремими рішеннями глави держави ця норма взагалі скасована.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас