Імпорт: Від чого можна відмовитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорт: Від чого можна відмовитися

Казна та Політика
4088
Для покращення торговельного балансу Україна готова відмовитися від імпорту низки товарів. Це зменшить негативне сальдо на 10 мільярдів гривень.
За підсумками десяти місяців поточного року негативне сальдо зовнішньої торгівлі України досягло 16 мільярдів доларів. Для порівняння за весь 2007 рік цей показник склав 7,9 мільярда. "Дело" склало список товарів, від ввезення яких Україна може відмовитися, адже потребу в них цілком можна вирішити за рахунок внутрішнього ринку.
Авто і кокс
За 10 місяців поточного року імпорт наземних засобів (легкові автомобілі, кузови, деталі до них) склав близько 10 мільярдів доларів. Половина з них припала на легкові авто.
Однак ситуація для автоімпортерів істотно змінилася в листопаді. За словами директора Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Сергія Назаренка, за останній місяць обсяги імпорту в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року знизилися на 54%.
Таким чином, за оцінками експертів, природний процес відмови від ввезення вже готових авто і зниження імпорту кузовної продукції зможуть зменшити негативне сальдо торговельного балансу на 4 мільярди доларів.
Україна може безболісно обмежити імпорт добрив і хімічних засобів. За підсумками 10 місяців імпорт з цієї групи товарів склав близько 0,5 мільярда доларів. "За рахунок внутрішнього виробництва ми можемо повністю вирішити питання з азотними і фосфорними добривами, - говорить виконавчий директор Українського союзу хіміків Володимир Гришечкін. - З калійними буде складніше, їх виробництво в Україні не налагоджено до кінця, тому тут ми будемо відчувати дефіцит, що у цей час покривається за рахунок імпорту з Північної Африки і Росії".
Падіння виробництва в металургійній галузі дає непогані шанси українським видобувним підприємствам. До осені нинішнього року вітчизняні металургійні підприємства скаржилися на дефіцит коксівного вугілля.
Проблеми вдавалося вирішити за рахунок імпорту з Росії, Австралії, Польщі або Бразилії на загальну суму майже 3 мільярди доларів. Ситуація в умовах кризи змінилася, і тепер металургам цілком вистачає вітчизняного коксу. Крім того, українські вуглевидобувні підприємства, зазнаючи проблеми з реалізацією, знизили вартість продукції в 3 рази.
"За останній місяць ми реалізували близько 120 тисяч тонн із 300 тисяч, які лежать на наших складах, - повідомили в прес-службі підприємства "Макеїввугілля". - Проте, незважаючи на таку ситуацію, деякі українські підприємства продовжують його закуповувати за кордоном".
Майже 3 мільярди доларів за десять місяців склав імпорт чорних металів в Україну. Однак за останні два місяці тенденція змінилася. "Імпорту практично нема, покажіть мені компанію, що погодиться імпортувати свою продукцію при такому курсі долара", - запевняє президент Української асоціації металоторговців Андрій Федосєєв.
Природний процес
За підрахунками "Дела", скорочення імпорту вугілля, добрив, імпортних автомобілів і чорних металів дозволить зменшити негативне сальдо торговельного балансу практично на 10 мільярдів доларів.
Крім того, знизити обсяги імпорту можна і у таких групах товарів, як текстиль, шкіра та хутра. За 10 місяців поточного року імпорт цієї продукції склав трохи більше 3 мільярдів доларів.
Втім, експерти впевнені, що значне скорочення імпорту відбудеться вже за підсумками даних листопада. "Девальвація національної валюти автоматично впливає на показники торговельного балансу, - пояснює виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук. - Скорочуються обсяги імпорту і ростуть експортні показники".
Севгіль Мусаєва
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас