Кредити стануть розкішшю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити стануть розкішшю

Кредит&Депозит
1679
Наступного року терміни автокредитування зменшаться з 7 до 3-5 років, більшість іпотечних кредитів буде видаватися не більше ніж на 10 років.
В 2009 році від кредитного бума, що почався сім років тому, не залишиться й сліду. "В 2009 році зростання ринку не буде. Більше того, він цілком може відкотитися назад - обсяги видаваних кредитів можуть знизитися на 20-40% у порівнянні з 2008 роком", - говорить заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко.
Більш песимістичний у своїх прогнозах директор департаменту роздрібних продажів Сведбанку Володимир Довгаль. "З упевненістю можна сказати, що в наступному році обсяги кредитування знизяться в рази", - думає він.
Його думку розділяють і кредитні брокери. "Обсяги іпотечних кредитів в 2009-му зменшаться більш ніж на 70% (тобто в 3,3 рази) у порівнянні з 2008 роком. Зменшення обсягів автокредитування складе не менш 45%", - вважає виконавчий директор фінансової групи "Консалтинг та інвестиції" Дмитро Піддубний.
Про кредити в інвалюті можна забути
У першу чергу суттєво скоротиться кредитування в іноземній валюті, точніше, його просто можуть не відновити. Нагадаємо, на даний момент діють обмеження НБУ, згідно з якими кредитування в інвалюті клієнтів, які не мають валютного виторгу, дозволено тільки в межах погашення за вже виданими позичками.
"Поновлення роздрібного кредитування в іноземній валюті прямо залежить від дій регулятора", - говорить заступник голови правління Ерсте Банку Світлана Черкай. Додатковим аргументом на користь збереження таких обмежень може послужити високий рівень доларових кредитів у портфелях комерційних банків, що істотно збільшує валютні ризики.
Ще один фактор, що грає проти валютного кредитування, це відсутність у банків ресурсів - залучити кошти на зовнішніх ринках зараз дуже проблематично, та й депозитна база в інвалюті, хоча й росте, але в основному за рахунок конвертації гривневих вкладів.
Невеселі перспективи очікують й окремі напрямки гривневого кредитування. Практично повністю закриється кеш-кредитування; зникнуть позички на покупку меблів, побутової техніки; звузиться пропозиція кредитних карт. "Будуть також зменшені кредитні лінії в рамках зарплатних проектів", - прогнозує Олександр Гришко. "У наступному році призупиниться видача кредитів на покупку житлової і комерційної нерухомості на первинному ринку", - додає Дмитро Піддубний.
Кредитні новинки
Щоправда, замість зниклих кредитних програм банкіри пророкують появу нових. Найпопулярнішим, на думку багатьох аналітиків, стане "внутрішнє" перекредитування фізичних осіб на покупку б/у автомобілів і нерухомості на вторинному ринку. "Ці програми дозволять позичальникові оформити на себе кредит, що не може погасити за якимись причинами інший клієнт банку. Тобто фінустанова в цьому випадку буде виступати як фінансовий посередник і гарант угоди, - пояснює Олександр Гришко. - Наприклад, власники більш дорогих квартир у центрі зможуть "закрити" свої зобов'язання перед банком, переуступивши і нерухомість і зобов'язання за кредитним договором новому платоспроможному клієнтові".
Ще одне нововведення від банків - так звані мультивалютні кредити. При цій програмі частина кредиту може видаватися в гривні, а частина, скажімо, у доларах. У такий спосіб позичальник зможе збалансувати свої валютні ризики. "Багато фінустанов вже сьогодні розробляють такі програми. Мультивалютні кредити для фізосіб можуть з'явитися на ринку вже в першому кварталі 2009 року", - прогнозує аналітик Української національної іпотечної асоціації Олександр Мойсеєнко.
Директор кредитного брокера "BGT consulting" Дмитро Бітюков вважає, що нововведення більше торкнуться самих умов кредитування. "Банки будуть частіше використовувати плаваючі ставки з кредиту й більш детально обмовляти процедуру добровільної передачі застави у випадку неповернення позички", - говорить він.
Позичка для обраних позичальників
Прогнози з розвитку ринку роздрібного кредитування на наступний рік не радують. Банкіри в них одноголосні: в 2009 році кредит стане розкішшю, а не засобом підвищення якості життя. І справа не тільки в істотному скороченні пропозиції на ринку кредитування. Умови, на яких банки готові будуть на час розстатися зі своїми грішми, будуть по кишені далеко не всім - виростуть ставки з кредитів, розмір початкового вкладу, ще більше посилять вимоги до позичальників.
"Кредитувати будуть тільки клієнтів з бездоганною платоспроможністю і гарною кредитною історією. Виросте розмір початкового вкладу, наприклад, з іпотеки цей показник складе не менш 30-40%", - говорить заступник голови правління банку "Хрещатик" Ірина Скирчук. А на думку Світлани Черкай, кредити будуть видавати тільки клієнтам, які зможуть самостійно оплатити не менш половини вартості житла, яке купує.
Скоротяться терміни кредитування, причому істотно. "За нашими прогнозами, у наступному році банки будуть фокусуватися на короткочасних позиках. Терміни автокредитування зменшаться з 7 до 3-5 років залежно від марок автомобілів. З іпотеки в 2009 році навряд чи можна буде побачити на ринку пропозицію, що перевищує 20 років. А більшість кредитів буде видаватися терміном на 10 років, не більше", - говорить Світлана Черкай.
Світло наприкінці тунелю з'явиться в другій половині 2009 року
Зросте й вартість кредитів. "У першій половині 2009 року середня вартість автокредитів досягне 28% річних у гривні й 17% - у доларах, якщо такі взагалі будуть, з іпотечних кредитів - 28 і 15% відповідно", - прогнозує Дмитро Піддубний. На його думку, у другому півріччі може відбутися зниження ставок. "За прогнозами, вартість автокредитів у гривні знизиться до 23% річних, у доларах - до 15%. Іпотечні кредити подешевіють - до 22 й 12% відповідно", - говорить експерт.
Справедливості заради варто відзначити, що більшість експертів сподівається на невелике пожвавлення кредитування фізосіб до кінця 2009 року.
Аналітики прогнозують, що на той час світова фінансово-економічна криза піде на спад, що також сприятливо позначиться на українській економіці, яка потихеньку почне набирати обертів; курс національної валюти повернеться в межі 5,0-6,0 гривень за долар, банки повернуть довіру вкладників, тобто все почне поступово повертатися на круги свої.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас