Аналітикам важко прогнозувати динаміку ВВП України у 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітикам важко прогнозувати динаміку ВВП України у 2009 році

Казна та Політика
770
Аналітики українських інвестиційних компаній, опитані агентством "Інтерфакс-Україна", не готові прогнозувати динаміку ВВП України в 2009 році.
"У нас є сценарії розвитку ситуації. Однак ми поки не готові їх оприлюднюватити, оскільки існує значний елемент невизначеності у зв'язку з тим, що держбюджет на 2009 рік ще не прийнятий", - сказала аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" (Київ) Анастасія Головач.
За її прогнозом, найважчим в 2009 році може виявитися перший квартал.
"Попит на металургійну продукцію у світі в першому кварталі, згідно із прогнозами наших профільних аналітиків, ще не відновиться, активність в інших основних секторах економіки (будівництво, торгівля), швидше за все, буде стримуватися через зниження активності банків з видачі кредитів", - відзначив Головач.
Вона вважає, що в таких умовах багато чого буде залежати від бюджетної підтримки. Однак вимога Міжнародного валютного фонду щодо бездефіцитного держбюджету істотно скорочує можливості для здійснення в першому кварталі витрат бюджету галузям економіки.
Аналітик інвесткомпанії "Фоїл Сек’юрітіз" (Київ) Володимир Габрієлян, у свою чергу, прогнозує, що в 2009 році, "швидше за все, піде падіння ВВП". "Промисловість не відновлюється, експортувати поки що нікуди. А промисловість дає близько 30% ВВП. Крім того, складна ситуація в будівельній сфері навряд чи буде змінюватися в 2009 році, а це ще 10% ВВП", - відзначив він.
Говорячи про перспективи аграрного сектора, що забезпечує близько 10% ВВП, аналітик відзначив величезний його потенціал, однак залежність від погодних умов ускладнює прогнозування врожаю в 2009 році. "Ми не знаємо, наскільки реально виправдані очікування врожаю", - сказав він.
При цьому Габрієлян не виключає ймовірності певного зростання в сфері послуг, транспорту, медичного обслуговування. "Тут можна спрогнозувати певне зростання, в основному за рахунок імовірного збільшення податків", - пояснив він.
Однак, підкреслив Габрієлян, зростання сфери послуг, навіть разом з можливим зростанням агросектора, не компенсує падіння в індустрії та нерухомості.
Як повідомлялося, згідно із прогнозом міністра економіки України Богдана Данилишина, оприлюдненим в "Дзеркалі тижня", темп реального зростання ВВП за підсумками 2008 року сповільниться до 3,5-4,0% на рік у порівнянні зі зростанням на 5,8% за 10 місяців.
Згідно із прогнозом керівника групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерія Литвицького, зростання ВВП в Україні в 2008 році складе не більше 2,5%.
Раніше також повідомлялося, що в листопаді кілька інвесткомпаній знизило свої попередні прогнози зростання реального ВВП України в 2008 році. Експерти компаній також припускали кілька сценаріїв розвитку ситуації в 2009 році.
Зокрема, експерти "Драгон Капітал", відповідно до одного зі сценаріїв, прогнозували спад економіки України в 2009-му на рівні 0,7%, відповідно до другого - скорочення реального ВВП може досягти 4%.
Згідно із прогнозом експертів "Конкорд Капітал" (Київ), ВВП України в 2009 році знизиться на 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас