"Газпром" може знизити ціни для Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може знизити ціни для Європи

Енергетика
779
Уперше із часів кризи кінця 1990-х років російський газовий монополіст "Газпром" має намір на 30% знизити ціни на газ, експортований у Європу. Про це повідомляє німецьке інформаційне агентство dpa з посиланням на одного з менеджерів концерну, передає Deutsche Welle.
За його інформацією, причиною закладеного "Газпромом" у проект бюджету на 2009 рік 30-процентного зниження цін на газ для Європи стало падіння цін на нафту. Відповідно до нового бюджетного проекту компанії, ціна на енергоносій може знизитися до 280 дол. за тис. куб. м. Офіційне керівництво "Газпрому" не коментує цих повідомлень. План експортних поставок у Європу поки не знижений - близько 165 млрд. куб. м, що на 2,5% більше від прогнозу на поточний рік.
За інформацією dpa, що посилається на газету "Ведомости", ціни будуть знижені, якщо середньорічна ціна нафти Urals не буде перевищувати 50 доларів за барель. Тим часом інший, також не названий агентством менеджер концерну допускає, що європейські продажі, що приносять основний дохід концерну, можуть знизитися на 30-40% і при більш високій ціні на нафту через зниження виробництва в Європі, а також через теплу погоду і, відповідно, зниження попиту на електроенергію.
За підсумками жовтня 2008 року експорт "Газпрому" у ЄС уже знизився на 8% у порівнянні з жовтнем 2007 року, а в листопаді - на 21%. Закуповуючи щорічно приблизно 35 млрд. куб. м, Німеччина є найбільшим імпортером російського газу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас