Інвестування в акції і кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестування в акції і кризу

Фондовий ринок
3920
Від професіоналів фондового ринку останнім часом часто можна почути фрази, сенс яких зводиться до того, що акції зараз купувати не варто, що час їх покупки ще не прийшов і що ці активи можуть знецінитися ще більше. Ми й самі схиляємося до такої позиції, однак вважаємо, що чорно-білий погляд на інвестування в акції в нинішніх умовах (точніше, просто "чорний"), не відповідає зваженому ставленню до можливості заробити на цих активах.
Акція як адсорбент інфляції і девальвації
Акція є специфічним активом, що страхує від минулої девальвації і поточної інфляції. Щоправда в процесі тривалої девальвації на неліквідному ринку покупка акцій не має сенсу, оскільки в міру знецінювання гривні, інвестор, що володіє значними залишками валюти, зможе купувати усе більше і більше акцій. Тому ми не побачимо на обрії інвесторів-нерезидентів і у зв'язку з нестабільністю курсу.
У нинішніх умовах, сам факт падіння і низька ліквідність ринку, ціноутворення на якому здійснюється переважно на основі гривні, не відіграє швидку девальвацію. Її відігравання, якщо гривня не відвоює курсові позиції вересня поточного року, відбудеться в процесі зростання. Відповідно, на рівень девальвації будуть відкоректовані таргети і раціональний рівень індексу. Тому саме зростання цін акцій, коли воно почнеться, буде більш інтенсивним саме на ступінь знецінювання національної валюти і втрати за цей час купівельної спроможності.
Ми вважаємо, що покупку акцій інвесторам, які володіють запасами валюти і бажають сформувати портфель на ринку капітальних активів, доцільно починати після стабілізації курсу гривні. Покупка до цього моменту може призвести до формування альтернативного збитку. Інвестори, які мають заощадження в гривні, нічого не втратять, купивши акції прямо зараз, і додадуть після початку зростання. На жаль до зростання ліквідності на ринку, інфляційна і девальваційна компенсація в ціні акцій не проявиться.
Механізм перенесення інфляції на ціну акції
Механізм дооцінки діє через таргетування цін акцій аналітиками дохідним або порівняльним підходом. Розглянемо приклад. Девальвація знизила гривню в півтора рази, і інфляція за рік складе не менше 20%. Тобто, при внутрішньому зростання ціни на продукцію в доларах і збереженні рівня рентабельності в посткризовий рік на рівні докризового, ціна акції автоматично повинна зрости на 70%.
Чому це повинно відбутися? Припустимо, що все описане вище відбулося, а ціна акції не змінювалася в безростовий період функціонування ринку. Коли почнеться зростання, а девальвація з інфляцією вже проявляться у фінрезультатах (і відіб'ються в прогнозах грошових потоків), мультиплікатори виявляться заниженими, оскільки в співвідношенні Р/Е чисельник залишився незмінним, а знаменник виріс. Якщо емітент належить до середняків у групі швидкоростучих компаній і його нормальне Р/Е прийняте за 17, то за рахунок збільшення чистого прибутку на акцію (Е), мультиплікатор міг упасти до 10.
Відповідно, при прояві аналогічних темпів зростання в посткризовий період ми чисто технічно збільшимо цільову ціну на 70%, вважаючи, що ми немаємо передумов відмовляти емітенту в цільовому рівні Р/Е рівному 17. Хоча приріст ціни може зрости і набагато більше, оскільки деякі акції, навіть в умовах кризи і жорсткого зниження прогнозу грошових потоків на найближчі два роки, на даний момент виглядають недооціненими в рази. Технічне зростання може бути не настільки істотним, якщо індекс цін на продукцію прораховується і ціни в доларах не зросли або навіть знизилися. Наприклад, таке може відбутися з вагонами, ціна яких може і далі падати в доларовій оцінці. Тоді технічне зростання може бути навіть нижчим від девальвації
Наприклад, наш докризовий липневий таргет на рік у Крюківці був 34 грн., а з урахуванням кризи - 22 грн., за старим курсом (при нинішніх 10,5 грн.). Якщо прогноз прибутку і продажів не покращиться до літа (що малоймовірно), але почнеться зростання фондових ринків і гривня не відіграє позицій, то ми чисто технічно збільшимо таргет на величину девальвації, з урахуванням зміни цін на вагони. З огляду на форвардне значення мультиплікатора 5,7, а Крюківка і є середняк серед швидкоростучих компаній, то тільки за рахунок дооцінки її акції повинні зрости мінімум у три рази (17/5,7). Таким чином, цільова ціна повинна скласти 31,5 грн, що зовсім недалеко від докризового таргета (34). Але навіть простий облік девальвації в кризовій цільовій ціні дає 33 грн (22*1,5). Виходячи з того, що різні підходи дали практично ідентичну цільову ціну на літо 2009 року, ціну акції 33 гривні можна вважати реалістичним її рівнем. Це відповідає прибутковості 330% при вкладенні за нинішніми цінами.
Резюмуючи, відзначимо, що акції страхують інвестора і від девальвації і від інфляції, але ця страховка має властивість проявлятися тільки в умовах виходу із кризи. До цього додається приріст капіталу за рахунок дооцінки, що забезпечить прибутковість вище будь-яких інших інструментів інвестування.
Спекулятивний заробіток на диверсифікованості
На даний момент ринок уже близько місяця коливається в діапазоні 260-300 пунктів за індексом ПФТС. Маючи значний перелік паперів, які можна було придбати під час жовтневих обвалів або з 13 до 20 листопада, на даний момент можна було за тиждень заробити на деяких акціях 7-8%. Разом з тим, не варто купувати всі акції підряд, що володіють хоч якоюсь ліквідністю. Вибирати потрібно тільки найбільш привабливі з них за критеріями, які ми запропонуємо в цій стратегії.
Упущені можливості
Інвестори, які усвідомили вигідність вкладення в акції, але сумніваються в доцільності входження зараз, можуть дочекатися обвалу на новинах про поглиблення рецесії в США або їх дефолт, а можуть і не дочекатися. Це може бути обвал, але далеко не з всіх позицій, можливо, тільки з ліквідних. Хоча ми згодні з думкою, що краще підбирати папери за ціною покупки на обвалах ринку, але цей момент важливо не проґавити. А для цього гроші повинні бути заведені в інвесткомпанію і перебувати в розпорядженні в брокера. Якщо так купити акції, то з'явиться можливість і заробити на відскоках вгору, про що ми говорили абзацом вище.
Точки "заходу" в акції
Гарантований, але не настільки дохідний. Якщо дочекатися приходу грошей нерезидентів, то вхід в акції буде досить безпечним. Але, не зазнавши ризиків найскладнішого періоду, значною частиною прибутковості доведеться ділитися з інвесторами, що зайшли в позиції раніше. Настільки пізній захід властивий інвесторам не схильним до ризику, якими здебільшого є західні інвестори. Інвесторам, орієнтованим на одержання наддохідності, ми не рекомендуємо такий формат інвестування в акції.
Теоретично оптимальний. Перед початком зростання американського ринку. Але коли точно це відбудеться, ніхто не знає. Можливо, у червні, а можливо й у травні або серпні. У такому випадку можна починати купувати, не побоюючись обвалів, але й не розраховуючи на бурхливе зростання до приходу капіталів нерезидентів. Однак, з огляду на те, наскільки низька зараз ціна більшості акцій на ринку ПФТС, тільки на грошах внутрішніх клієнтів ринок може зрости за 2-3 місяці не менше ніж на 50%. З окремих паперів це може бути і 100% і 150%. Схильний до ризику інвестор, на наш погляд, не повинен упускати цей первинний приріст капіталу, що може виявитися блискавичним, як "відскік" на вибори американського президента. І цей момент дуже легко пропустити. Тому...
Практично оптимальний. Ми вважаємо, що прикупка акцій повинна починатися з моменту досягнення "дна" вітчизняною економікою. Швидке падіння виробництва і збуту обумовлене тим, що в умовах відсутності складних пірамід структурованих фінансових продуктів, криза б'є у фінансовийу сектор тільки через неспроможність реального сектора розраховуватися за кредитами (проблем із платоспроможністю фізосіб до останнього часу не було). Це спричиняється проблеми вітчизняної банківської системи у світлі необхідності розраховуватися із залучених закордонних кредитів. Зворотний ланцюг проявляється через неможливість залучити кредити компаніями для нарощування видатків. Швидкому падінню буде сприяти безпорадність і непрофесіоналізм влади і відсутність у верхах політичного консенсусу.
Відсутність складних пірамідальних фінансових продуктів скоротить агонію економіки в 2-3 рази. Тому падіння повинно бути швидким і катастрофічним. Отже, уже до весни ми повинні "лежати". І щоб не проґавити зростання, що може початися з різкого стрибка цін, і особливо, цін пропозиції, купувати вже варто з березня. Саме зростання фондового ринку (не економіки, економіка навряд чи покаже пожвавлення раніше осені) може початися не відразу, але воно уже буде недалеким. У цей же час можуть стати реальними можливості заробляння на курсових різницях в умовах волатильного ринку. При гарній диверсифікованості портфеля можна одержувати дохід від коротких спекуляцій на тлі новин на окремих ліквідних акціях при ефективному оперативному управлінні. Головне при заході на дно - це можливість не пропустити зростання і період інтенсивного звуження спредів з боку ціни покупки. Останнє вже буде підвищувати рівень цін.
Про резони входження прямо зараз ми сказали на початку статті. Хочемо тільки додати, що вибір паперів для покупки, повинен бути таким же жорстким, як кризові вимоги до позичальників комерційних банків, а перелік індикативів повинен включати не тільки стандартні критерії, але й такі, які найбільш важливі в умовах кризи. Крім того, при виборі акції, потрібно дивитися не тільки на стан емітента, але й на властивості самої акції, які вона проявила в процесі біржової торгівлі.
В'ячеслав Король, старший аналітик інвестиційної групи "АРТ-КАПІТАЛ"
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас