Забудовники відмовляються від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовники відмовляються від долара

Валюта
6780
Ціни на житлову нерухомість, які раніше, як правило, номінувалися в доларах, тепер все частіше вказуються в національній валюті
Переважна більшість забудовників на сьогоднішній день вартість квадратного метра житла в регіонах указують у гривнях без прив'язки до курсу долара.
За словами Дениса Морозова, фахівця з нерухомості консалтингової компанії "Канзас", ті забудовники, які при будівництві житла використовують вітчизняні матеріали, можуть безболісно переходити на нацвалюту.
"Коли курс Нацбанку був постійним, ми прив’язувались до курсу долара, тому ціна коливалася. З 1 вересня ми зафіксували ціну в гривнях на рівні 5 тисяч за квадратний метр", - розповіли в "Житлобудсервісі". Компанія веде будівельні проекти в Чернігові. Однак і багато столичних компаній також перейшли на гривневі ціни.
Хто перейшов на нацвалюту
Так, компанія "Нест" на всі свої об'єкти в столиці встановила ціну в гривнях. Вартість квадратного метра в комплексі "Смарагдовий" становить від 13 до 18 тисяч гривень.
"Базова вартість квадратного метра в житловому комплексі "Сонячний" без урахування коефіцієнтів поверховості і комфортності на грудень 2008 року становить 12 тисяч гривень", - розповідає Клавдія Бондарєва, директор фінансово-будівельної компанії "Пагода".
Гривню воліють і в компанії "НБК". Залежно від строків здачі об'єкта в експлуатацію ціна на житлоплощу в комплексі "Парковий" становить 9-9,5 тисячі гривень за квадрат.
Не прив’язується до курсу долара при продажі житла компанія "Міськ-житлобуд". "У нашому об'єкті квадратний метр коштує від 15,5 до 18,6 тисячі гривень", - говорить Олена Блиндюк, керівник центру продажів будівельної компанії "Міськжитлобуд". Девелоперська компанія "УМК" ціну на квадратний метр у комплексі "Чотири сезони" установила в межах від 10,6-13,6 тисячі гривень.
Деякі тримаються за долар
Незважаючи на непередбачуваність курсу, деякі девелопери все-таки воліють указувати ціни в іноземній валюті. Так, компанія "Т.М.М." не переходила на гривню, однак знайшла інший спосіб полегшити курсовий тягар потенційним покупцям. Компанія пропонує ціну в доларах за фіксованим курсом 6,5 гривні за долар.
Компанія-забудовник "Консоль" за старими договорами застосовує курс 5,5, а нові договори укладає за курсом НБУ на день оплати. Однак попередньо компанія знизила ціни на житло пропорційно зміні курсу долара.
Девелоперська компанія "ХХІ Століття" переходити на нацвалюту поки не планує. На даний момент квадратний метр у житловому комплексі "Вітрило" обійдеться в 3 тисячі доларів за курсом НБУ на день оплати
Ганна Дурава
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас