"Газпром" шукає гроші у партнерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" шукає гроші у партнерів

Енергетика
1170
Російський "Газпром", якому в 2009 році загрожує втрата $20 млрд доходів, шукає способи фінансування великих інвестпроектів. Як стало відомо Комерсант-Україна, монополія готова зменшити свою частку в них в обмін на додаткові вкладення з боку партнерів. У низці випадків, у тому числі відносно RosUkrEnergo, партнерами "Газпрому" у якій є українські підприємці Дмитро Фірташ та Іван Фурсін, це може вилитися у втрату формального контролю.
На черговому засіданні ради директорів "Газпрому" 23 грудня буде обговорюватися "Нова фінансова стратегія в умовах наростання кризових явищ на світових фінансових ринках". У результаті падіння цін на газ у Європі "Газпром" в 2009 році може недоодержати $20 млрд доходів, які не зможе компенсувати зростання цін у СНД і Росії. У той же час правління монополії наприкінці листопада попередньо затвердило інвестпрограму обсягом 920 млрд руб. (близько $28 млрд за курсом, закладеним "Газпромом" у бюджет 2009 року).
В "Газпромі" офіційний зміст антикризової програми не коментують. Але джерело, близьке до ради директорів, розповіло, що стратегія передбачає, зокрема, пошук нових джерел фінансування інвестпроектів шляхом "зменшення частки участі товариства за рахунок залучення партнерів". Ще одним пунктом є "проведення переговорів з партнерами щодо спільних проектів 'Газпрому', щодо їх фінансування за рахунок коштів партнерів".
Мова може йти в першу чергу про компанії спеціального призначення, пояснило джерело в "Газпромі".
Такими, наприклад, є оператор найбільшого шельфового родовища в Росії Shtockman Development AG (51% в "Газпрому"), постачальник газу в Україну RosUkrEnergo AG (50%), Nord Stream AG та South Stream AG (по 51%), ЗАТ "Газпром ЮРГМ трейдинг", відповідальне за розробку і реалізацію газу з Південно-Російського родовища. Партнерами "Газпрому" у компаніях є французька Total і норвезька StatoilHydro, німецькі E.On та BASF, італійська ENI, українські підприємці Дмитро Фірташ та Іван Фурсін.
В "Газпромі" і європейських концернах коментувати можливе зменшення частки монополії в проектах відмовилися. Однак неофіційно менеджер однієї з компаній пояснив, що "усе буде залежати від проекту та умов збільшення частки". Раніше керівники StatoilHydro, E.On та BASF висловлювали намір "закріпитися в стратегічних регіонах з погляду ресурсної бази". Однак менеджер однієї з компаній говорить, що плани "Газпрому" його здивували: "Ми поки не думали і не обговорювали таку можливість".
"Всі ці компанії, по суті, є операційними підприємствами, що працюють за винагороду, - відзначає Валерій Нестеров з 'Трійка Діалог'. - Тому головне для 'Газпрому' - зберегти пріоритетне право на ресурсну базу і придбання продукції, а також функції оператора".
На думку Максима Шеїна з "Брокеркредитсервісу", іноземні концерни можуть погодитися на пропозиції "Газпрому", однак це зажадає тривалих переговорів. "Ми всі в однакових умовах, коли неможливо взяти кредити, - відзначає менеджер однієї з європейських компаній. - 'Газпром' ще не в найгіршій ситуації, тому що йому допомагає уряд Росії, а нам ніхто не обіцяв допомоги".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас