Нова фотосесія від Стельмаха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова фотосесія від Стельмаха

Валюта
5712
Учора на міжбанківському валютному ринку курс долара переступив позначку 8 гривень. Офіційний курс нацвалюти знизився на 18 копійок - до 7,65 гривні за долар
До кінця торговельної сесії курс продажу долара досяг 8,25 гривні, курс покупки - 8,14. Експерти називають дві основні причини чергового стрибка долара: попит на валюту з боку "Нафтогазу України" і збільшення гривневої ліквідності в банківській системі. Новий виток девальвації гривні став неприємною несподіванкою. Особливо після заяв міністра фінансів Віктора Пинзеника і керівництва Нацбанку в особі радника голови НБУ Валерія Литвицького про готовність "захищати" курс на рівні 7,4-7,5 гривні за долар. Бездіяльність Нацбанку легко пояснити: за словами президента Віктора Ющенка, Нацбанк не встановлює курс, а тільки фотографує його.
На думку директора департаменту казначейства УБРП Віктора Єрасова, на курс долара зараз тисне збільшення гривневої маси. "Якщо гривня в системі є, це стимулює попит на долар. Тенденція така, що юридичні і фізичні особи усе ще намагаються купити валюту прозапас", - говорить він. Дійсно, залишки на коррахунках на вчорашній ранок склали 22 мільярда гривень, збільшившись за попередні три дні на 4 мільярди.
У той же час основною причиною чергового піку курсу національної валюти банкіри називають підвищений попит на долари з боку НАК "Нафтогаз України". "Судячи з обсягів заявок, на ринок виходить "Нафтогаз", якому треба скупити валюту для розрахунків за газ до кінця року. У держкомпанії залишилося не так вже багато часу до різдвяних і новорічних свят, щоб зібрати 2 мільярди доларів", - розповідає начальник казначейства одного з великих українських банків.
"Крім як на міжбанку, "Нафтогазу" брати стільки валюти нема звідки. У той же час Нацбанк не може проводити активні інтервенції на міжбанку з метою стримування курсу, тому що не має у своєму розпорядженні достатній обсяг міжнародних резервів. По них є певний ліміт, що поставив МВФ", - додає скарбник іншого банку.
За прогнозами експертів, як тільки великий гравець купить необхідну суму інвалюти, міжбанківський ринок повернеться на рівні минулого тижня. "Зараз курс не відповідає реаліям. Я вірю, що до кінця року гривня зміцниться на рівні 7,5", - говорить начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. "Як тільки припиниться активна скупка долара, ми відкотимося до 7,5-8 гривень і будемо втримуватися на цьому рівні протягом січня", - вважає начальник управління дилінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас