”Ъ”: Київ стає гарячою точкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

”Ъ”: Київ стає гарячою точкою

Енергетика
2517
Учора в Києві було повністю відновлено гаряче водопостачання. Однак загроза повторного відключення залишається, оскільки НАК "Нафтогаз України" не одержала обіцяних коштів з оплати боргу КП "Київенерго", що виріс до 413 млн грн. Жителі столиці тим часом вирішують проблеми з теплозабезпеченням і гарячим водопостачанням, скуповуючи водонагрівачі і калорифери.
Учора о 13.00 комунальне підприємство (КП) "Київенерго" повністю відновило подачу гарячої води в Києві. Нагадаємо, у зв'язку із заборгованістю "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України", що перевищила станом на минулу п'ятницю 360 млн грн, "Нафтогаз" обмежив постачання газу "Київенерго", через що комунальне підприємство 11 грудня почало процес тимчасового припинення подачі гарячої води в житлові будинки та адміністративні будівлі в зоні обслуговування київських ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Усього було відключено близько 5 тис. будинків - приблизно половина міста.
КП "Київенерго" не може покрити виниклу заборгованість, оскільки Київська міська держадміністрація (КМДА) затримує виплату підприємству компенсації різниці в тарифах на теплову енергію. Після відповідних рішень Господарського суду і прокуратури Києва "Нафтогаз" відновив постачання газу "Київенерго". Мер Києва Леонід Черновецький повідомив, що перші 100 млн грн КМДА повинна була перерахувати "Нафтогазу" 15 грудня. Представники НАК "Нафтогаз України" попередили, що в протилежному випадку обмеження на постачання газу знову будуть введені.
Як повідомив прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський, станом на 18.00 учорашнього дня гроші в "Нафтогаз" не надійшли. За його словами, питання щодо введення нових обмежень на постачання газу буде вирішено сьогодні "за результатами першої половини дня".
Тим часом, як повідомив керівник прес-служби КП "Київенерго" Олексій Дьомін, борг компанії перед "Нафтогазом" виріс уже до 413 млн грн. "Щодня ми 'з'їдаємо' газу приблизно на 10-12 млн грн", - уточнив Дьомін. За його словами, КМДА винна "Київенерго" уже 516 млн грн.
У мерії конфлікт між "Київенерго" і "Нафтогазом" називають провокацією. За словами секретаря Київради Олеся Довгого, учора був створений антикризовий штаб, завданням якого стане оперативне реагування на всі провокації. Керувати антикризовими заходами буде перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.
Тим часом жителі столиці готуються вирішувати проблеми з теплозабезпеченням і гарячим водопостачанням самотужки. Як повідомила Ъ керівник відділу реклами українського представництва компанії "Ельдорадо" Рита Бадзюк, за останній тиждень продажі обігрівальної та нагрівальної техніки зросли в 2,25 рази. "Піки продажів припали на четвер і суботу, особливо 11 грудня", - сказала Бадзюк, відзначивши при цьому, що в ці дні значно знизилася температура повітря. Виросли продажі й у мережі магазинів "Фокстрот". "Я не можу назвати вам точні цифри - це секрет, але калорифери дійсно стали купувати частіше", - повідомив консультант магазину "Фокстрот" на Харківському масиві.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас