"Ъ": Обленерго припиняють постачання неплатникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Обленерго припиняють постачання неплатникам

Енергетика
798
Обленерго почали кампанію з відключення неплатників. До кінця року можуть бути припинені постачання електроенергії багатьом великим промисловим підприємствам - тільки в грудні загальний обсяг її споживання в країні може знизитися на 11-12%. В умовах кризи обленерго вигідніше втратити частину ринку збуту, ніж опинитися в боржниках перед виробниками електроенергії, відзначають експерти.
В 2007 році в Україні було зроблено 195 млрд Мвт г електроенергії на суму $7,5 млрд. Вироблена в країні електроенергія продається через 27 регіональних енергопостачальних компаній - обленерго.
З початку грудня найбільший приватний оператор поставок електроенергії "Укренергоконсалтинг" (управляє пакетами акцій Ігоря Коломойського і Григорія Суркіса в 12 обленерго) почав відключати боржників. "Ми відключаємо від електроенергії всіх, хто має заборгованість понад 10 тис. грн. Зараз складається список таких компаній, деяких уже почали відключати", - розповів гендиректор компанії Олександр Сагура.
До відключень перейшли й у НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ; управляє 11 обленерго): якщо дотепер боржники мали розстрочку з оплати до 20-го числа місяця, що йде за споживанням, то тепер компанії, що мають заборгованість до 10-го числа, будуть відключатися, пообіцяли в НАК ЕКУ. Посилив роботу з неплатниками ще один великий постачальник електроенергії - "Одесаобленерго" (контрольний пакет акцій належить групі VS Energy), повідомив прес-секретар компанії Олександр Левіт.
У результаті до кінця грудня більше 120 великих промислових підприємств можуть бути відключені від електроенергії, говорить високопоставлене джерело в НАК ЕКУ. А загальний обсяг споживання електроенергії в країні, за його оцінками, у грудні знизиться на 11-12% у порівнянні з листопадом або на 43-45% у порівнянні із груднем 2007 року. Настільки жорсткі дії з боку обленерго Олександр Сагура пояснює тим, що ДП "Енергоринок" (оператор постачання електроенергії) відмовився продавати електроенергію компаніям, що мають заборгованість.
"Крім того, у зв'язку з падінням споживання електроенергії в країні компанії відчули дефіцит оборотних коштів", - додає він. "Одержати кредит, щоб розрахуватися з постачальниками електроенергії, а потім чекати від боржників оплати, компаніям зараз дуже складно, - пояснює начальник аналітичного відділу ІК 'Брокеркредитсервіс' (консультує українські енергокомпанії) Максим Шеїн. - У січні наступного року виникне ризик банкрутства обленерго через борги перед постачальниками електроенергії. У цих умовах краще втратити частину ринку, ніж потрапити під процедуру банкрутства". За даними Міністерства палива та енергетики, поточна заборгованість обленерго перед ДП "Енергоринок" за зроблену електроенергію перевищує 240 млн грн. З початку наступного року припиняється дія заборони на банкрутство енергогенеруючих компаній та обленерго.
Про перших жертв відключень стало відомо в минулий четвер: "Львівобленерго", контрольним пакетом акцій якого управляє "Укренергоконсалтинг", відключило від електроенергії Львівський автобусний завод. За словами прес-секретаря заводу Олени Муляк, зараз ведуться переговори про те, щоб відновити постачання електроенергії на підприємство. Як тільки необхідна сума буде виплачена, завод відновить свою діяльність.
Муляк відзначила, що в підприємств-боржників немає юридичних підстав для того, щоб відновити постачання електроенергії в судовому порядку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас