Депозити на тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити на тиждень

Кредит&Депозит
4792
У листопаді населення менш активно знімало свої заощадження з депозитів: якщо в жовтні з рахунків витекло 8,3 млрд грн., то минулого місяця - лише 4,7 млрд.
Трохи заспокоїти вкладників допомогли нові пропозиції банків: конвертація гривневих вкладень, а також премії за продовження термінів вкладів. У грудні їх збираються заманювати підвищеними ставками в рамках новорічних і різдвяних акцій, а також новими послугами.
Підкупили бонусами
Згідно з даними, оприлюдненими Нацбанком минулого тижня, за листопад обсяг депозитів фізосіб у гривні зменшився на 4,58 млрд грн. (4%), в інвалюті ж збільшився на еквівалент 15,28 млрд грн. (18,7%). "Статистичне збільшення депозитного портфеля банків пов'язано не з фізичним збільшенням обсягу ВКВ на рахунках, воно пояснюється лише зростанням курсу основних валют. Адже НБУ перераховує вкладення в іноземних валютах у гривню", - прокоментувала офіційну статистику віце-президент бізнесу "Персональні фінанси" Діамантбанку Ганна Ткаченко.
Насправді, за підрахунками "ДС", обсяг валютних внесків фізосіб у листопаді зменшився - на еквівалент 0,572 млрд грн. Статистичний приріст НБУ забезпечило стрімке зниження офіційного курсу гривні: до долара - з 5,76 грн. до 6,88 грн./$, до євро - з 7,51 грн. до 8,75 грн./євро. "Розворот депозитного ринку в позитивний бік ще не відбувся. Про це свідчать і результати незалежних досліджень: більше половини громадян нашої країни все ще не довіряють банкам", - розповів в інтерв'ю "ДС" старший експерт відділу депозитних продуктів OTP Bank В'ячеслав Фоменко.
Незважаючи на сукупний відтік внесків населення в листопаді на 4,7 млрд грн., банкіри констатують поступове стихання паніки вкладників. Головним чином це пояснюють додатковими опціями, які фінустанови почали пропонувати по стандартних депозитах. "Декільком банкам вдалося втримати вкладників лише тому, що вони вчасно впровадили зручний механізм конвертації гривневого депозиту в доларовий", - розповів виконавчий директор фінансової групи "Консалтинг та інвестиції" Дмитро Піддубний. "Багато клієнтів були готові навіть розривати гривневі депозити із втратою всіх нарахованих відсотків, тільки б перевкласти свої заощадження на депозит у ВКВ", - доповнив його заступник голови правління БТА Банку Антон Тютюн.
Фінансисти минулого місяця боролися за будь-які депозити. Наприклад, вкладників, які повертають раніше зняті з рахунків кошти, стимулювали додатковими бонусами: банк не просто компенсував штрафні санкції за дострокове зняття, але й підвищував ставку - на 0,3-1% річних. Нових же клієнтів заманювали черговим зростанням ставок, які за листопад піднялися ще на 1-2% річних. У результаті максимальна прибутковість по річних депозитах у гривні досягла 26%, у доларі - 17% та в євро - 16% річних.
Зупиняли українців від вилучення грошей з банківських рахунків й об'єктивні причини. Такі, наприклад, як різке погіршення криміногенної ситуації в країні. За словами міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, у листопаді істотно виросло число пограбувань і квартирних крадіжок.
"Зберігати всі свої заощадження вдома сьогодні небезпечно, при всій проблемності банківської системи гроші варто зберігати у фінустановах", - заявив він. У такій ситуації далеко не всім вкладникам вдавалося орендувати для зберігання заощаджень депозитні комірки: у великих містах, за словами банкірів, наповнюваність сейфів наблизилася до 100%.
Вклади вкоротили
Левина частка депозитів, оформлюваних минулого місяця, розміщалася на короткі терміни - на 3-6 місяців. Великим попитом також користувалися вкладення на 14-45 днів, активно рекламовані фінустановами з середини листопада. Зараз банки фіксують підвищений інтерес до семиденних вкладів, які вони почали пропонувати зовсім недавно.
"У період нестабільності процентна ставка відходить на другий план. Найцікавішим для клієнта виявляється можливість вільного доступу до коштів або фіксування ставки на короткі терміни з автоматичною пролонгацією", - пояснив ситуацію начальник департаменту розвитку роздрібних продуктів VAB Банку Антон Шаперенков.
"Залучає вкладників ще й те, що влітку різниця в ставках по коротких і довгих внесках доходила до 5-6%, а зараз відсотки по них практично зрівнялися. Багато фінустанов й зовсім дійшли до абсурду, пропонуючи найвищу прибутковість по коротких депозитах", - доповнив його пан Фоменко.
Експерти впевнені, що в грудні-січні саме короткотермінові вклади будуть користуватися підвищеним попитом у населення. Банкіри припускають збільшення ставок по гривневих депозитах на 1-3 місяці - на 0,5-0,8% річних, при цьому лише на 0,2-0,5%, за прогнозами експертів, повинна вирости прибутковість по річних внесках. Одночасно з новими ставками фінансисти збираються пропонувати й нові продукти: хітом цієї зими обіцяють стати забуті в нашій країні авансові внески (мода на них пройшла в 2007 р.), що припускають одержання доходу в момент оформлення депозиту. При цьому, щоправда, експерти загрожують введенням нових комісій - за зняття депозитів наприкінці терміну. Минулого тижня Укрпромбанк стягував 1,5% у момент повернення внеску. Експерти припускають поширення цієї практики й на інші фінустанови.
"Мета такої комісії - відшкодування частини витрат на підвищену процентну ставку", - пояснив новацію Антон Шаперенков.
Банкіри сподіваються, що нові продукти і підвищені ставки дозволять їм у грудні мінімізувати відтік внесків населення. Згідно з нинішніми прогнозами в результаті вжитих заходів за підсумками 2008 р., статистичний приріст вкладів фізосіб, забезпечуваний перерахуванням за новим курсом валютних внесків, складе 25-30%, реальний - 10-12%. Для порівняння: за 2007 р. обсяг депозитів фізосіб у банківській системі збільшився на 53,9%.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас