Fitch очікує труднощі для нафтогазових компаній Росії та СНД в 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch очікує труднощі для нафтогазових компаній Росії та СНД в 2009 році

Енергетика
301
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що очікуване уповільнення глобального економічного зростання може натиснути на гарні показники кредитоспроможності нафтогазових компаній Росії і СНД.
Як говориться у звіті "Нафтогазові компанії Росії і СНД: прогноз на 2009 рік", прогнозоване глобальне уповільнення економіки, імовірно, приведе до скорочення попиту на нафту та обумовить більш високу, ніж в останні роки, волатильність нафтових цін. Це, у свою чергу, може створити труднощі для нафтогазових компаній регіону в плані збереження гарних показників кредитоспроможності, вважають експерти Fitch.
"Ключовим складним моментом для сектора вуглеводнів Росії і СНД в 2009 р., імовірно, буде доступ до зовнішнього фондування для фінансування нових проектів розробки. Нафтогазові оператори Росії і СНД більшою мірою залежать від зовнішніх коштів для фінансування проектів розвідки і розробки, ніж, наприклад, порівнянні компанії в Західній Європі або Латинській Америці. Очікується, що на фінансові позиції компаній в 2009 р. будуть впливати такі фактори як скорочення обсягу доступних коштів для запозичення, значне збільшення вартості позикових коштів або відсутність доступу на ринки капіталу", - говориться в повідомленні агентства.
"У майбутньому році компанії нафтогазового сектора Росії і СНД стикнуться з деякими труднощами, з якими їм не доводилося мати справа протягом декількох попередніх років, - відзначає старший директор у лондонській аналітичній групі Fitch з сектору ПЕК Джефрі Вудраф. - Fitch очікує, що найбільшими труднощами буде фінансування проектів розробки через складну ситуацію на глобальних ринках капіталу".
"Більшість нафтогазових компаній, які Fitch рейтингує у Росії та інших країнах СНД, у цей час мають стійкі баланси, про що свідчать сильні показники кредитоспроможності, з якими вони вступають в 2009 р. Компанії цього сектора в основному в стані фінансувати капітальні вкладення за рахунок грошового потоку від операційної діяльності завдяки рекордно високим цінам на нафту, досягнутим в 2008 р.", - говориться в повідомленні.
"У той же час Fitch очікує, що більш низькі ціни на нафту в 2009 р. змусять більшість нафтогазових компаній Росії та інших країн СНД до деякої міри скоротити проекти капітальних вкладень і перейти до рівнів витрат, які більше відповідають капітальним вкладенням на підтримку бізнесу. Зменшення капітальних вкладень та інших операційних витрат повиннеодозволити більшості компаній обмежити погіршення показників кредитоспроможності, пов'язане з більш низькими цінами на нафту", - відзначається у звіті агентства.
"Будь-які рейтингові дії Fitch будуть, насамперед, залежати від здатності конкретної компанії скоротити операційні витрати і зменшити витрати в умовах більш складної ситуації з цінами на нафту без негативного впливу на довгострокові проекти розробки і, в остаточному підсумку, на ринкову частку. Ще одним фактором, що, імовірно, вплине на нафтогазові компанії в 2009 р., стане здатність одержувати державне фондування проектів, у випадку якщо інші варіанти фінансування виявляться недоступними", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас