Роздача "слонів" у розпалі: Огляд фондових ринків (8 - 12 грудня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роздача "слонів" у розпалі: Огляд фондових ринків (8 - 12 грудня)

Фондовий ринок
342
Світові ринки
Більшу частину тижня акції повсюдно дорожчали, однак до його кінця знову почали скачуватися вниз, розсерджені безрезультатними сперечаннями навколо плану порятунку американських автомобільних корпорацій. Втім, і крім цього, приводів для оптимізму у фондових майданчиків було небагато.
Так, у Франції в жовтні промислове виробництво скоротилося відразу на 2,7% проти вересня й на 7,5% проти жовтня 2007 року, а настрої в галузі впали до мінімуму з початку досліджень в 1987 році. Досить сумними виявилися також показники виробництва в Італії (-1,2% за місяць й -6,9% за рік), Німеччині (-2,1% й -3,8%) та Єврозоні в цілому (-1,2% й -5,3%). Індикатор економічних настроїв у Німеччині за версією дослідницького центра ZEW виріс у листопаді, але лише завдяки передсвятковим очікуванням. У Великобританії така ж картина - промисловість у жовтні впала на 1,7% до вересня й на 5,2% до жовтня минулого року, торговельний дефіцит виріс через випереджальне падіння експорту в ЄС. Ціни виробників падають так само швидко, як і скрізь. Зовсім недивна після всього цього оцінка динаміки ВВП від Національного інституту економічних і соціальних досліджень (NIESR). Відповідно до неї, у серпні-листопаді економіка впала на 1,0% проти попередніх трьох місяців цього року. Нарешті, RICS повідомив про те, що країна переживає найгіршу з Великої депресії кризу ринку комерційної нерухомості, так що вона цілком може подешевіти вдвічі.
У США йдуть приблизно ті ж процеси, втім, як звичайно з деяким випередженням. Оптові продажі в жовтні скоротилися на 4,1% проти вересня (у вересні -2,1%), роздріб показав п'яте поспіль помісячне зниження - у жовтні на 1,8% (у вересні -2,9%). Подальший стиск іпотечного кредитування породжує скорочення покупок житла, а стиск глобального попиту викликає зниження обороту зовнішньої торгівлі. Цікаво, що імпортні ціни вже пішли в мінус - за останній рік вони впали на 4,4%, більше того, у мінус пішли й внутрішні відпускні ціни виробників - у листопаді вони знизилися на 0,8% проти того ж місяця минулого року. Число первинних звернень за допомогою з безробіття в перший тиждень грудня злетіло до нового 26-річного максимуму, приблизно такі ж погані показники й з повторних звернень. Тим часом, численні програми допомоги економіці допомагають слабко, проте активно збільшують діру в скарбниці - у листопаді дефіцит бюджету склав $164,4 млрд. доларів, а за 2 останніх місяці в сумі біля $401,6 млрд. Цілком очевидно, що дефіцит у поточному фінансовому році значно перевищить $1 трлн., що стане рекордом не тільки за абсолютною сумою, але і як частка ВВП. Окремий звіт про приватні і корпоративні фінанси в третьому кварталі випустила ФРС США. Він показав низку зовні сенсаційних речей. Насамперед, розмір боргу домогосподарств скоротився на 0,2% проти попереднього кварталу - і це перший такий випадок за всі без малого 57 років спостережень. При цьому реальний розташовуваний доход домогосподарств упав ще більше - це неминуче змушує домогосподарства скорочувати споживання.
На корпоративних фронтах не обійшлося без казусів. Глава Merrill Lynch Джон Тейн попросив Раду директорів виплатити йому скромний річний бонус у розмірі $10 млн. - і, на свій подив, одержав відмову. Чергові проблеми виявилися в AIG – на додачу до вже виділеного їй $150 млрд. виявилася діра ще в $10 млрд. Справа в тому, що група мала необережність застрахувати на таку суму чиїсь спекулятивні позиції, за якими нині набралися некволі збитки. Також, ЗМІ повідомили про арешт впливового на Уолл-Стріт консультанта Бернарда Медоффа (колишній глава Nasdaq), який активно просував у хедж-фонди схему фінансової піраміди, збитки від якої склали $50 млрд. Американські корпорації продовжують повідомляти про плани зі скорочення персоналу - Dow Chemical звільнить найближчим часом 11 000 чоловік, Rio Tinto - 14 000 , Bank of America - до 35 000 протягом найближчих 3 років.
Автомобільні гіганти продовжували вимагати гроші в Конгресу - і Палата представників все-таки виділила їм $14 млрд. для запобігання банкрутств. Однак Сенат завередував - республіканці заблокували пакет, тим самим заморозивши ситуацію. Білий Дім виявив своє крайнє роздратування і дав зрозуміти, що може використати кошти "плану Полсона" щоб не допустити банкрутство сектора.
Ще однією важливою подією для ринків стала звістка про те, кому ж Казначейство дасть другу порцію грошей у рамках "плану Полсона". Щасливими власниками грошових “призів” стали J.P.Morgan Chase, Citigroup й Wells Fargo (по $25 млрд. кожний), Bank of America ($15 млрд.), а також Merrill Lynch, Morgan Stanley й Goldman Sachs (по $10 млрд.). ФРС так само вирішила, що щораз брати грошей у Мінфіну нема рації - і тепер має намір випустити свої власні боргові цінні папери на продаж.
У цілому ж, погіршення ситуації приводить до все більш похмурих прогнозів економістів. Так, нобелівський лауреат цього року Пол Кругман у своїй лекції пророкує десятиліття депресії без ознак економічного зростання, а опитування економістів від агентства Bloomberg показало середнє очікування зниження споживчих витрат у США в наступному році на 15% (як після нападу Японії на Перл-Харбор у листопаді 1941 року).
У результаті всіх тижневих перипетій фондові індекси показали такий рух: американські S&P-500 й Nasdaq виросли на 0,4% й 2,1% відповідно, британський FTSE-100 - на 5,7%, німецький DAX-30 - на 6,4%, японський Nikkei-225 - на 4,0%.
Український ринок
Наслідуючи динаміку на світових фондових майданчиках, український ринок за минулий тиждень показав незначне підвищення на 0,2%. При цьому попит на папери українських емітентів як і раніше залишався на дуже низькому рівні.
У цілому по ринку, незважаючи на зростання індексу, спостерігалося зниження. Серед емітентів, які завершили тиждень в “плюсі” - "Мотор Січ" (+10,9%). Незважаючи на те, що компанія прогнозує зниження виробництва за підсумками 2008 року до рівня 2007, як експортер вона буде мати виграш від падіння цін на метал і за рахунок девальвації гривні, тому що ціни контрактів до 2011 зафіксовані в доларах. Так само, за минулий тиждень виросли акції Алчевського меткомбінату (+7,5%), Західенерго (+1,7%), Укрнафти (+0,5%), Дніпроспецсталі (+18,0) і деяких інших.
Проте, обережність інвесторів підтримувала низка внутрішніх новин - прогноз інфляції та ВВП на 2009 рік від Мінекономіки України на рівні 9,5% й -5% відповідно, скорочення виробництва підприємствами різних галузей промисловості, у результаті чого в листопаді промислове виробництво в цілому по країні скоротилося на 28,6%.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас