Голова "Нафтогазу України" вирушив на переговори у Москву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова "Нафтогазу України" вирушив на переговори у Москву

Енергетика
355
Делегація Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" на чолі з головою правління Олегом Дубиною у понеділок відбула в Москву для проведення чергового раунду переговорів з ВАТ "Газпром", повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-центрі НАК.
Сторони мають намір обговорити розрахунки за імпортований "Нафтогаз України" у вересні-листопаді природний газ, умови постачання природного газу для НАК і транзиту його по території України в 2009 році і на довгостроковий період.
Як уточнили агентству в прес-центрі, візит запланований як одноденний.
Як повідомлялося, 2 жовтня голови російського та українського урядів підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року. При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд куб. м газу на рік. Документом також підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території. Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення НАК "Нафтогаз України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.
Наприкінці листопада Дубина домовився із головою "Газпрому" Олексієм Міллером про те, що "Нафтогаз України" до 1 грудня погасить швейцарському газовому трейдеру RosUkrEnergo заборгованість за газ, поставлений у вересні, і частину заборгованості за газ, поставлений у жовтні, - усього близько $550 млн.
За даними RosUkrEnergo, на 2 грудня НАК перерахувала $268,7 млн і їй необхідно ще заплатити за вересень-листопад $2,195 млрд. Швейцарський газотрейдер також повідомив, що в грудні обсяг поставок "Нафтогазу України" оцінюється в $862,3 млн, які необхідно заплатити до кінця року.
"Газпром", у свою чергу, донедавна заявляв, що у випадку несплати боргу, він змушений буде підвищити з 1 січня ціну газу для України з $179,5 за тис. куб. м до $400 за тис. куб. м.
Однак віце-президент "Газпрому" Олександр Медведєв 12 грудня повідомив, що компанія запропонувала Києву компромісне рішення щодо врегулювання газової заборгованості України. Деталі запропонованого компромісу поки невідомі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас