Водіїв перетворять у дійних корів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водіїв перетворять у дійних корів

2365
Комунальне підприємство "Київтранспарксервіс" істотно підняло тарифи за розблокування коліс автомобілів. З початку листопада в першій паркувальній зоні (центр Києва) ця послуга обійдеться автовласникам в 300 грн., у другій - в 200, а в третій - в 150. На думку чиновників, нововведення дозволить мерії одержати заплановані на 2009 р. надходження від паркування на рівні 200 млн грн., про що раніше заявляв перший заступник голови КМДА Денис Басс.
Як повідомив начальник Головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський, загальний наказ управління про підвищення тарифу за розблокування коліс і послуги евакуаторів був підписаний ще в жовтні.
"Логіка такого кроку проста: вартість розблокування, як і паркування, у центрі Києва повинна бути дорожче, ніж на околиці. Мета - розвантажити центр від неправильно припаркованого автотранспорту, що заважає нормальному руху", - пояснив він, додавши, що до подібних економічних заходів прибігають у всіх європейських столицях.
Водій, який не сплатив за стоянку машини на паркувальному майданчику, ризикує або взагалі не знайти свого залізного коня (його забере евакуатор), або виявити блокатор на колесі. І в першому й у другому випадку, щоб одержати назад транспортний засіб, йому доведеться заплатити чималу суму. Хоча такі дії КП "Київтранспарксервіс" неодноразово заперечувались у судах і заборонялися наказами Мін'юсту, мерії завжди вдавалося відстоювати своє право використовувати евакуатори і блокатори. Втім, секретар фракції блоку Віталія Кличка в Київраді Валерій Карпунцов вважає, що обидва способи заробітку незаконні.
"Ця схема продовжує діяти тільки з недогляду прокуратури. Зараз у КМДА кажуть, що право займатися евакуацією транспортних засобів і блокувати їхні колеса за порушення правил паркування місцевим органам влади дають недавно ухвалені парламентом законодавчі зміни, спрямовані на підтримку порядку на дорогах. Але це не так, тому що встановлена мерією плата за стоянку (від 3 до 7 грн. на годину залежно від зони) стягується з водіїв незаконно", - заявив пан Карпунцов.
За його словами, розмір законної ціни обмежується постановами Кабміну, а КМДА додатково бере з водіїв гроші за міфічні послуги з паркування. "У реальності тільки 1 з 7 грн., отриманих за годину стоянки в центрі міста, іде в його бюджет, решта грошей осідає на рахунках "Київтранспарксервісу", що ще й просить зі скарбниці додаткові кошти", - пояснив депутат.
Дійсно, у ході вересневого коректування програми соціально-економічного розвитку столиці на 2008 р. Київрада ухвалила рішення щодо виділення цьому підприємству 35 млн грн. (на закупівлю додаткових 25 евакуаторів та 1 тис. комплектів блокаторів), вилучивши дані кошти в міської охорони здоров'я. Директор КП Олена Поліщук стверджує, що сьогодні міськбюджет одержує від паркування близько 2,5 млн грн. на місяць, а після закупівлі нових технічних засобів ця сума значно виросте.
"Як тільки до нас надійдуть виділені Київрадою гроші, кількість евакуаторів буде збільшена до 50 одиниць, а спеціалізованих машин служби блокування коліс - до 100", - говорить вона. За оцінками Дениса Басса, від послуг з евакуації машин і блокування коліс місто додатково одержить близько 50 млн грн. на рік. Втім, голова Всеукраїнського союзу автомобілістів Микола Тодоренко вважає, що такі безпрецедентні штрафні санкції були б виправдані тільки у випадку забезпечення з боку КМДА достатньою кількістю паркувальних місць.
"Але будівництво підземних стоянок у центрі поки ведеться тільки на словах", - відзначив він. У свою чергу пан Басс говорить, що проектування даних об'єктів вже розпочато, а побудовані вони будуть протягом двох років. Але тоді, за його словами, у чинність вступить друга фаза звільнення центра міста від транспорту - шляхом підняття вартості в першій паркувальній зоні. Адже інакше водії не будуть залишати автомобілі на підземних стоянках, тому що ціна паркування там вище.
Дмитро Марковський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас