СОТ відмовилась від планів підписати глобальну угоду до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ відмовилась від планів підписати глобальну угоду до кінця року

485
Генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі відмовився від планів провести зустріч на рівні міністрів до кінця року та укласти торговельну угоду, відзначивши, що серед урядів відсутній консенсус.
Його рішення торпедує шанси на те, що СОТ відгукнеться на заклик 20 найбільших економік світу укласти торговельну угоду до кінця року. Розбіжності із приводу того, як знижувати сільськогосподарські субсидії і мита на промислову продукцію не дозволяють завершити переговори, що тривають вже сім років, і підписати глобальну угоду.
"Цього рішення очікували, і воно знову демонструє, що навіть дрібні розбіжності неможливо усунути, що вони як і раніше гальмують переговори, де ставки дуже високі, а потенційні вигоди величезні", - заявив директор Європейського центру міжнародної політекономії в Брюсселі Фредрік Еріксон.
Офіс торговельного представника США "засмучений", що Ламі не зумів "створити базу для продуктивної наради" міністрів, заявила прес-секретар Гретхен Хеймел (Gretchen Hamel).
Еріксон відзначив, що СОТ навряд чи зможе домогтися істотного прогресу на торговельних переговорах наступного року.
"Спочатку треба, щоб Обама посів свою посаду, потім він повинен звернутися до Конгресу та одержати повноваження на ведення торговельних переговорів, якщо він дійсно хоче їх вести, - сказав Еріксон. - Це під великим сумнівом".
Крім того, в Індії на травень призначені вибори, "і доти на цьому фронті нічого не відбудеться", додав він. "Нинішній уряд не стане ризикувати перемогою на виборах, підписавши угоду, що зачіпає цілу низку виборчих округів".
Нарешті, у листопаді зміниться склад Європейської комісії, і ймовірність зміни комісара з торгівлі теж зменшує шанси на просування переговорів у рамках СОТ в найближчі місяці.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас