Патон: Застарілі ТЕС не витримують перепадів навантаження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Патон: Застарілі ТЕС не витримують перепадів навантаження

Енергетика
811
Добові перепади навантаження негативно впливають на роботу застарілих українських теплових електростанцій і можуть призвести до виходу з ладу всієї енергосистеми України, попереджають президент НАН України Борис Патон і член-кореспондент НАН України Артем Халатов. На їхню думку, частину потужностей ТЕС слід перевести на газотурбінну технологію.
"Тривала експлуатація застарілих теплових електростанцій в маневровому режимі загрожує виходом з ладу енергосистеми України", - заявили експерти.
На їхню думку, для поліпшення ситуації частину енергогенеруючих потужностей українських ТЕС слід перевести на технологію, добре пристосовану до маневрового режиму, котрий передбачає різку зміну навантаження. Таким технологічним рішенням можуть стати промислові газові турбіни, впевнені вчені.
"Необхідно забезпечити роботу ТЕС в умовах, близьких до постійного навантаження, тобто використовувати для покриття дефіциту електроенергії в денний час якісь інші джерела енергії., - констатували вони. - Для цієї мети можна використовувати промислові газові турбіни, добре пристосовані для роботи в маневровому режимі".
За розрахунками експертів, газотурбінна технологія є більш економічною в порівнянні з пиловугільною та парогазовою, котрі переважають на українських ТЕС.
"Для сучасних енергогазотурбінних установок вартість одного кіловата встановленої потужності становить 400-700 дол., для парогазових - до 1000 дол. Водночас для пиловугільних паротурбінних електростанцій (основних ТЕС) його вартість уже перевищила 1200 дол.", - підкреслили вчені.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас