Початок 2009 року для Росії буде похмурим, а кінець вражаючим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Початок 2009 року для Росії буде похмурим, а кінець вражаючим

Казна та Політика
1368
Аналітики інвестиційної компанії (ІК) "Ренесанс Капітал" очікують, що наступний рік стане переломним для економіки Росії - з дуже похмурим початком і вражаючою кінцівкою.
Як говориться в огляді ІК, її аналітики твердо переконані, що в середині наступного року настрої будуть кардинальним чином відрізнятися від нинішніх, головним чином завдяки активній політиці уряду та очікуваному відновленню світових ринків (як фінансових, так і товарно-сировинних). Все зростання російської економіки відбудеться в другому півріччі 2009 року, тоді як за підсумками першої половини року накопичене зростання виявиться нульовим.
Прогноз "Ренесанс Капіталу" за вартістю нафти марки Brent на світовому ринку в 2009 році становить $70 за барель. Більше того, вони думають, що надалі ціни на нафту продовжать рости.
Особливості російської кризи
На думку експертів "Ренесанс Капіталу", у Росії криза ускладнюється тією обставиною, що її вплив на економіку проявляється досить повільно, і багато компаній лише зараз починають враховувати при складанні бюджетів не тільки короткострокові збої в банківській системі, але й затяжний період дефіциту кредитів в економіці.
Згідно з прогнозами аналітиків, в 2009 році стан світової економіки (трансльований в російські реалії через ціни на нафту) буде ключовим фактором, що впливає на ситуацію в Росії. Іншим, мабуть, не менш важливим фактором стане відповідь влади РФ на нинішні виклики.
Щодо зовнішніх факторів фахівці ІК роблять наступні припущення: фінансовий апокаліпсис не наступить, Китай зможе зробити "м'яку посадку", і функціонування глобальної фінансової системи поступово відновиться.
У той же час в огляді відзначається, що фінансові потоки в напрямку ринків, що розвиваються, швидше за все, в 2009 році залишаться обмеженими, і рефінансування боргів російськими позичальниками як і раніше представляється їм практично нереальним.
На думку аналітиків "Ренесанс Капіталу", очікуваний розвиток російської економіки доцільніше розглядати по кварталах, оскільки річний результат може виявитися настільки ж непоказовим, як середня температура по лікарні.
Перший квартал: економічне зростання буде низьким або негативним
На думку аналітиків "Ренесанс Капіталу", на початку наступного року темпи економічного зростання будуть низькими або негативними, а банківська система все ще буде не здатна виконувати традиційні функції залучення вкладів і надання кредитів.
"Ситуація у світовій економіці не дає підстав для оптимізму, і ми вважаємо малоймовірним, що в першому кварталі виявляться ознаки стабілізації, а ключові економічні індикатори покажуть поліпшення щодо четвертого кварталу 2008 року. У січні-березні основні ризики будуть пов'язані з тим, що ціни на нафту будуть скоріше залишатися на нинішніх рівнях, а не почнуть відновлюватися", - говориться в огляді.
Як очікують експерти, металургія РФ буде перебувати в депресивному стані через низький попит, неплатежі і затяжний період зменшення товарних запасів. Сектор фінансових послуг продовжить скорочувати персонал на тлі поступової консолідації, що не сприяє нарощуванню обсягів кредитування. Крім того, саме в першому кварталі виявиться повний рівень безробіття.
У жовтні-грудні поточного року проблем в економіці ставало все більше, але перший квартал 2009 року принесе нові втрати, підкреслюють аналітики.
Тим часом уряд істотно збільшить зарплати бюджетників і дозволить курсу російської валюти - приблизно в січні-лютому - впасти до мінімуму наступного року - 32 руб./$1.
На думку аналітиків, незважаючи на те, що девальвація рубля до долара стане найбільш значимою рушійною силою економіки в 2009 році, знецінювання національної валюти, швидше за все, породить нові збої в банківській системі й в економіці в цілому і, звичайно, викличе негативну реакцію населення, підриваючи перспективи економічного розвитку в першому кварталі.
"У першому кварталі наберуть оберти процеси консолідації в банківській системі. Скорочення обсягу ВВП складе 3% до попереднього кварталу (з коректуванням на сезонні зміни), а щодо першого кварталу 2008 року - порядку 0,5%. Вгору поповзуть ціни на імпортовані товари, а слідом за ними й на вітчизняні (на тлі девальвації рубля). До кінця березня спад економічної активності повинен за великим рахунком припинитися", - відзначається в аналітичному матеріалі.
Провідну роль в економічному розвитку країни в першому кварталі 2009 року, як вважають експерти, буде грати державне споживання, тоді як споживання приватного сектора та інвестиції залишаться на колишньому рівні. Що стосується окремих галузей, негативна динаміка буде зареєстрована у видобутку корисних копалин, будівництві, операціях з нерухомим майном. У той же час повторення результатів 2008 року можна чекати в обробній промисловості і фінансовій діяльності. Крім того, невеликий приріст зможуть зафіксувати сфери комунальних, соціальних і персональних послуг, освіта та охорона здоров'я.
Позитивну динаміку обробним виробництвам можуть забезпечити держзамовлення.
Другий квартал: початок стабілізації
У другому кварталі 2009 року ситуація почне стабілізуватися, прогнозують аналітики.
Уряд візьметься за реалізацію інфраструктурних проектів, можливе оголошення про нові зміни в податковому законодавстві (називається термін не пізніше квітня - прим. ІК).
За оцінкою експертів ІК, зростання ВВП РФ у другому кварталі буде близьким до нульового в річному зіставленні і порядку 2% у квартальному (з урахуванням факторів сезонності).
У порівнянні з другим кварталом 2008 року в мінусі - і великому - залишаться видобуток корисних копалин, будівництво, операції з нерухомим майном. Зростання в освіті, охороні здоров'я і сферах комунальних, соціальних і персональних послуг прискориться. Після девальвації грошово-кредитна політика стане більше ефективним інструментом, а перед банками вже не буде стояти загроза різкого і несподіваного падіння рубля. Зусилля ЦБ Росії з наповнення фінансової системи ліквідністю на практиці не повинні привести до таких небажаних наслідків, як сплеск попиту на долари з боку банків. Відповідно, більше грошей потрапить у реальну економіку.
Третій квартал: сприятливий ефект девальвації
У третьому кварталі наступаючого року все сильніше буде відчуватися сприятливий ефект девальвації рубля, виявляться перші ознаки поліпшення стану світової економіки, вважають аналітики.
На їхню думку, у зв'язку з вичерпанням товарних запасів на складах, приміром, відновиться зростання споживання металів, що підштовхне нагору ціни.
"Можна, звичайно, сперечатися про точні строки ліквідації складів; деякі фахівці вважають, що це відбудеться ще раніше", - відзначають експерти в огляді.
Завдяки стабілізації попиту повинно початися й зростання цін на нафту, а проблеми фінансових ринків припинять натискати на котирування сировинних товарів. На повний хід повинна йти реалізація проектів у сфері інфраструктури. Обсяг ВВП збільшиться в порівнянні з третім кварталом 2008 року і другим кварталом 2009 року на 4,2% і 5% відповідно (з коректуванням на сезонні відхилення). Відновиться зростання видобутку корисних копалин, прискоряться темпи зростання в обробних виробництвах, у невеликий плюс вийдуть будівництво та операції з нерухомим майном.
Четвертий квартал: потужне відновлення
Четвертий квартал 2009 року обіцяє стати періодом потужного відновлення з темпами зростання, близькими до 11,6% й 7% у річному й квартальному зіставленні відповідно (з коректуванням на сезонні відхилення), прогнозують аналітики.
При цьому вони вважають, що настільки швидке зростання не слід вважати недосяжним: такими темпами економіка розвивалася, наприклад, у другій половині 1999 року і в 2000 році.
Аналітики думають, що до четвертого кварталу ціни на нафту виразно повинні почати відновлюватися, і виявляться перспективи зростання в глобальному масштабі. Рушійними силами зростання в Росії повинні стати приватне споживання та інвестиції, фінансовані державою і тим же приватним сектором. У структурі зростання по секторах у лідери вийдуть видобуток корисних копалин, транспорт і зв'язок, що обробляють виробництва. З огляду на ослаблення економіки в четвертому кварталі 2008 року, свою роль зіграє й фактор низької бази. Не здається неймовірним і поновлення припливу прямих іноземних інвестицій, нехай й в обмежених масштабах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас