Чи почалася рецесія в РФ та як довго вона протриває? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи почалася рецесія в РФ та як довго вона протриває?

Казна та Політика
395
Заступник глави Мінекономрозвитку РФ Андрій Клепач, коментуючи ситуацію в російській економіці, у п'ятницю висловив думку, що рецесія в економіці Росії почалася і протривати вона може більше двох кварталів.
Економісти, опитані "Інтерфаксом", відзначають, що поки рано казати про початок рецесії в її класичному розумінні, але розвиток ситуації в економіці демонструє можливість її виникнення в IV кварталі 2008 року, і продовжитися рецесія може до середини 2009 року і навіть довше - залежно від цін на нафту і дій уряду із втримання штучно завищеного курсу рубля при поточній кон'єктурі цін на енергоносії.
"Рецесія в РФ вже почалася і, боюся, двома кварталами це не закінчиться", - сказав у п'ятницю А.Клепач.
У класичному розумінні рецесія саме має на увазі зниження темпів зростання економіки протягом двох кварталів поспіль. Висловлення заступника міністра означає, що в IV кварталі 2008 року і в I кварталі 2009 року економіка РФ буде демонструвати спад (мається на увазі очищений від сезонності показник у порівнянні з попереднім періодом), що відповідає розвитку ситуації в економіки, принаймні, наприкінці 2008 року.
Темпи зростання ВВП РФ сповільнювалися весь 2008 рік - в I кварталі середньомісячні темпи зростання економіки становили, за оцінкою Мінекономрозвитку, 0,8% (з виключенням сезонного і календарного факторів), в II кварталі - 0,5%, в III кварталі - 0,3% (насправді ще нижче, тому що офіційна оцінка Росстата за темпами зростання ВВП в III кварталі в річному вираженні виявилася нижче, ніж попередня оцінка Мінекономрозвитку - 6,2% проти 7,1%).
В IV кварталі, вже очевидно, буде істотне падіння в промисловості. При цьому теми зниження промвиробництва в річному вираженні в листопаді-грудні можуть досягти таких значень, що, за оцінкою Мінекономрозвитку, приведуть до вповільнення зростання промисловості за підсумками 2008 року приблизно до 1,9% з 4,9% за січень-жовтень поточного року (тобто падіння буде становити в середньому порядку 10% на місяць).
На тлі очікуваного вповільнення темпів зростання роздрібної торгівлі, а також можливого зниження в будівельній сфері і падіння у сфері транспортних перевезень, що вже відбулося, економіка Росії в IV кварталі з великою ймовірністю продемонструє негативну динаміку в порівнянні з попереднім кварталом, що не з найоптимістичнішими очікуваннями у відношенні I кварталу 2009 року і може послужити обґрунтуванням заяви заступника міністра.
"Я б не став казати, що рецесія вже точно почалася. Можна говорити про різке гальмування, що, звичайно, не виключає можливість рецесії", - сказав головний економіст ІК "Трійка Діалог" Євгеній Гавриленков.
За його словами, уряду й ЦБ потрібно "переформатувати очікування" інвесторів і громадян, відмовившись від принципу плавної девальвації рубля, що гальмує в даний момент економічне зростання, тому що через завищений курс рубля, що не відповідає нинішнім реаліям із цінами на нафту, карбованцева ліквідність в основному направляється в покупку валюти, а не на інвестиції, що "гальмує економічне зростання".
"При цінах на нафту в $40 за барель нинішня девальвація недостатня, всі купують валюту, і коли закінчаться резерви, буде незрозуміло що. Грошовій владі потрібно скоріше переходити на змінний курс рубля", - думає економіст. На його думку, можливість більше істотної девальвації рубля з'явиться в грошової влади наприкінці січня 2009 року.
"Теоретично рецесія можлива. Може вона протриває до середини 2009 року, а може й довше", - відзначив економіст.
Керівник Економічної експертної групи Євсей Гурвич заявив, що "напевно, у першому наближенні" можна казати про початок рецесії в IV кварталі, якщо виходити з визначення рецесії, що припускає падіння економіки протягом двох кварталів поспіль.
За його словами, ситуація в російській економіці буде залежати від динаміки цін на нафту і термінів виходу світової економіки з кризи.
"Думаю, що рецесія - якщо буде, але ще не факт, що вона буде - протриває не довше, ніж до третього кварталу 2009 року", - думає Є.Гурвич.
На його думку, ціни на нафту почнуть рости "не пізніше, ніж почнеться вихід із загального світового спаду, що за більшістю експертних оцінок закінчиться наприкінці наступного або початку 2010 року".
Як повідомлялося, Мінекономрозвитку понизило в листопаді прогноз зростання ВВП РФ на 2008 рік до 6,8%. У п'ятницю А.Клепач повідомив журналістам, що зростання буде нижче 6,8% через опубліковані Росстатом дані за III квартал, які виявилися нижче оцінок міністерства.
Мінекономрозвитку ще не озвучило уточнений прогноз зі зростання ВВП на 2009 рік, раніше лише неофіційно заявляло про можливості зростання в інтервалі 3-3,5% при середньорічних цінах нафти в $50 за барель.
Консенсус-прогноз аналітиків зі зростання ВВП в 2009 році, підготовлений "Інтерфаксом" наприкінці листопада, дорівнює 3,4%, але швидкий розвиток подій приводить до перегляду прогнозів аналітиків убік зниження практично в щотижневому режимі, і наприкінці грудня консенсус-прогноз зростання російської економіки на 2009 рік може істотно відрізнятися від попереднього.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас