Експерт: Росію очікує не рецесія, а депресія в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росію очікує не рецесія, а депресія в економіці

Казна та Політика
1698
Наступного року Росію чекає не рецесія, а депресія в економіці. Таку думку в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив керівник Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін, коментуючи заяву заступника голови Мінекономрозвитку РФ Андрія Клепача про те, що зростання ВВП за підсумками поточного року буде нижчим від очікуваних 6,8%.
Делягін відзначив, що здивований даними про економічний спад у третьому кварталі. "Тільки що вийшли дані: у третьому кварталі економічне зростання склало у нас 6,2%, тому що криза перейшла в гостру фазу тільки у вересні і реальний сектор зачепити не встигла. Вона вдарила по реальному сектору тільки в листопаді", - сказав економіст.
Проте, глибинні проблеми російської економіки стануть причиною депресії наступного року, вважає він. "У нас не рецесія, у нас депресія, викликана в значній мірі світовою депресією, але в нас це буде ускладнюватися внутрішніми факторами. Різниця в тому, що з рецесії економіка може вийти сама. Депресія - це ситуація, з якої держава повинна витягати економку за волосся, як потопельника", - підкреслив Делягін. За його словами, якщо російський уряд не вживе такі заходи, як стимулювання попиту, негативних наслідків уникнути не вдасться.
"У наступному році в нас не буде економічного зростання. Дай Боже, щоб не було помітного економічного спаду. Будуть дивовижні проблеми з безробіттям. Без підтримки держави, без усвідомленої політики і без громадських робіт багато селищ міського типу будуть перетворюватися в пастки", - сказав він.
Значне, за його словами, буде зростання інфляції. "У нас інфляція буде вищою, ніж цього року", - відзначив Делягін. "Якщо держава раптом отямиться і заморозить ціни на тарифи природних монополій, тоді, можливо, удасться зломити монопольний тренд розвитку економіки", - сказав експерт.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас