Експерти: Вступ РФ в ОПЕК реальний, але зростання ціни на нафту не гарантує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Вступ РФ в ОПЕК реальний, але зростання ціни на нафту не гарантує

Енергетика
245
Росії буде важко забезпечити скорочення видобутку нафти разом з ОПЕК через юридичні та кліматичні обмеження, вважають експерти, опитані РІА "Новости", у зв'язку з тим, що напередодні президент РФ Дмитро Медведєв не виключив вступи Росії в ОПЕК, а також скорочення обсягів видобутку нафти для регулювання ціни.
Російським нафтовим компаніям буде важко ухвалювати рішення щодо замороження видобутку, так як певні його обсяги прописані в умовах ліцензійних угод, говорить аналітик ІК "Велес Капітал" Дмитро Лютягін. На думку експерта, скорочувати видобуток у рамках ОПЕК Росія зможе після будівництва резервуарів для зберігання нафти. Сукупну частку Росії та ОПЕК у світовому видобутку Лютягін оцінює в 48%.
У свою чергу аналітик "Банку Москви" Володимир Вєдєнєєв вважає, що ОПЕК зацікавлена в участі Росії в картелі, тому що РФ є великим гравцем на ринку нафти з обсягами експорту 4,5 мільйони барелів на день, що становить близько 5% світового балансу. Однак, експерт вважає, що в можливостях зниження видобутку Росія обмежена з кліматичних та юридичних причин.
Як пояснив Вєдєнєєв, якщо в країнах ОПЕК основний обсяг видобутку забезпечують державні компанії, які діють, підкоряючись рішенням уряду про зниження нафти. При цьому в Росії, незважаючи на те, що найбільша нафтова компанія ("Роснафта") є державною, значний обсяг видобутку забезпечується приватними компаніями.
"Тільки за рахунок "Роснафти" Росія не зможе знижувати видобуток, це буде неефективно і для компанії, і для впливу на ціни", - сказав експерт. Вєдєнєєв додав, що, наприклад, Бразилія відмовилася вступати в ОПЕК, пояснюючи це бажанням експортувати нафтопродукти. На його думку, це набагато більш вигідний шлях скорочення експорту нафти.
Президент ОПЕК Шакіб Хеліль 2 грудня знову висловився за розширення картелю і запросив у нього Росію, Норвегію та Мексику. Минулого тижня він заявив, що країни-члени ОПЕК 17 грудня на засіданні в Алжирі ухвалять рішення щодо значного скорочення обсягів видобутку нафти. На скільки саме планується скоротити видобуток, голова організації не повідомив, однак, за його словами, в організації "сформувався консенсус щодо відчутного зменшення продукції".
Напередодні віце-президент "Лукойла" Леонід Федун заявив, що очікує рішення ОПЕК про зниження видобутку нафти на 2,5 млн барелів на добу. За його словами, "якщо з ринку буде прибрано 2,5 мільйони барелів на добу, або 125 мільйонів тонн річного видобутку, то ціна може вирости до 60-80 доларів". Федун відзначив, що на засіданні ОПЕК в Алжирі буде ухвалено рішення про серйозне скорочення видобутку нафти, до якого приєднається Росія. Федун також відзначив, що сукупна частка ОПЕК і Росії у світовому видобутку нафти становить 53%.
У той же час віце-президент ТНК-ВР Джонатан Коллек вважає недоцільним вступ Росії в ОПЕК. За словами віце-президента ТНК-ВР, для того, щоб Росія могла в рамках ОПЕК брати участь у діях зі зниження видобутку нафти, довелося б змінювати російську систему галузі. При цьому Коллек вважає, що ОПЕК не є ефективним механізмом для впливу цін на нафту. На думку віце-президента, навіть якщо найближчим часом ОПЕК ухвалить рішення щодо серйозного скорочення видобутку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас