"Ъ": Підприємствам ПЕК не дозволяють банкрутувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підприємствам ПЕК не дозволяють банкрутувати

Казна та Політика
476
Законопроект №3350 "Про внесення змін у закон 'Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільної роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу'" народного депутата Миколи Шершуна (блок Литвина), що був зареєстрований у Раді 11 листопада, пропонує продовжити термін погашення заборгованості за енергоносії підприємствами паливно-енергетичного комплексу, що минає 1 січня 2009 року, до початку 2011 року. Чинний закон, прийнятий у липні 2005 року, забороняє банкрутство генерацій та обленерго на час проведення розшивки боргів. Учора законопроект про продовження терміну розрахунків схвалили члени комітету Верховної ради з ПЕК, розповіли в секретаріаті комітету.
Автор законопроекту Микола Шершун відзначає, що розшивка боргів проведена не була, тому чинність закону потрібно продовжити до 2011 року. "Крім того, погіршилися розрахунки на ринку електроенергії. Якщо не прийняти закон, найбільші генеруючі і розподільні підприємства можуть збанкрутувати", - говорить він. За даними Мінпаливенерго, у жовтні-листопаді рівень розрахунків споживачів за електроенергію знизився з 99,2% до 94,8%. Для порівняння, коли в 1998 році рівень розрахунків упав до 85%, почалися віялові відключення електроенергії по країні, а по трьох генеруючих і п'яти розподільних енергокомпаніях були відкриті процедури банкрутства.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн (консультує українські енергокомпанії) упевнений, що прийняття законопроекту приведе до погіршення розрахунків на ринку. "Коли в 1999 році постачальники сировини та устаткування почали масово банкротити енергокомпанії, це стало одним з факторів, що дозволив навести порядок на ринку, - заявив гендиректор Coalimpex (займається експортно-імпортними операціями на ринку вугілля) Василь Кононов. - Менеджмент обленерго та генерацій зрозумів, що краще не купувати сировину, якщо не впевнений, що зможеш розрахуватися. У протилежному випадку завтра управляти компанією будеш не ти, а арбітражний керуючий".
Втім, член комітету Верховної ради з ПЕК, радник прем'єр-міністра з питань енергетики Олександр Гудима вважає, що з погляду державних інтересів прийняття цього законопроекту безглуздо. Він нагадує, що більшість підприємств електроенергетики в 2009 році повинні бути приватизовані. "Якщо продаж буде здійснено, проблеми боргів і банкрутства для держави відпадуть самі собою - це вже будуть труднощі нового власника", - говорить він.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас