Кризи нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризи нема

Валюта
3889
Два останні дні влада сповнена оптимізму. Першим його почав випромінювати міністр економіки Богдан Данилишин, який у середу несподівано помітив, що темпи промислового виробництва падають уже не так активно, як місяць тому. Це дозволило йому зробити висновок про те, що "пік падіння нашого виробництва пройдений наприкінці листопада". Данилишин також відзначає позитивні тенденції в металургійній і низці інших галузей
Оптимізм виявився заразним, і вже наступного дня ним сповнився голова Нацбанку Володимир Стельмах. Він заявив про стабілізацію курсу готівкової гривні на рівні, близькому до 7,4-7,5 грн./$. Щоправда, уже до вечора його спростувала сама гривня, обвалившись на Міжбанківському валютному ринку, що відображає і готівковий курс обміну валют, до позначки 7,68-7,73 грн./$.
Голова Нацбанку впевнений, що такі коливання валют не особливо шкодять стабільності банків. Тому навіть толком не знає, яка частка проблемних кредитів, які навряд чи будуть повернуті. "Десь 2%", - ледве згадує він про головний індикатор майбутнього українських банків. Сам Стельмах вважає критичним рівнем показник близько 5%.
69-річний банкір помиляється. Цей критичний поріг насправді давно пройдений - частка неповернених кредитів уже становить 11,8% або близько 30 млрд. грн. Такі дані з посиланням на інформацію колекторських компаній оприлюднило вчора Міжнародне бюро кредитних історій.
Однак із цією невдачею банки легко упораються, впевнений Стельмах. "Якщо піде масове неповернення кредитів, банки повинні заставу забрати і реалізовувати. Я більш ніж упевнений, що, наприклад, якщо вони візьмуть автомобіль, з огляду на те, під які відсотки вони давали на нього кредит, залишковою вартістю (предмета застави) вони компенсують (втрати)", - говорить голова НБУ, не особливо замислюючись над тим, хто в нинішній час буде покупцем старих машин і квартир.
Усе закінчилося
Якщо раніше українські чиновники намагалися переконати всіх, що криза нас не торкнеться, то тепер проводять сеанс масового гіпнозу на тему "криза вже закінчилася". При цьому вони чи то не бачать очевидних ознак погіршення, чи то намагаються видати симптоми погіршення за видужання.
Цій лікарської практики притримується міністр фінансів Віктор Пинзеник: він учора, як і Стельмах, побачив стабілізацію курсу гривні і заявив, що 50%-вий обвал гривні пішов тільки на користь економіці. Оскільки компанії-експортери змогли збільшити свої доходи - адже вони продавали свою продукцію за долари. Однак при цьому він чомусь забуває згадати про скорочення на третину виробництва металургійної продукції (яка і становить головну статтю доходів українського експорту) і про те, що вона впала в ціні в 3-5 разів.
Вони тільки фотографують
Маніпуляція цифрами і небажання побачити реальну картину того, що відбувається, типові для всіх українських чиновників. Однак короткозорість українських міністрів і голови Нацбанку навряд чи може зрівнятися із гнучкістю та мінливістю поглядів президента Віктора Ющенка.
Ще 30 листопада президент вимагав від Стельмаха повернути курс гривні до позначки 5,8-5,9 UAH/USD, вважаючи курс 7,5 UAH/USD спекулятивним, що показує недієздатність Нацбанку. "Фіксування курсу та утримання його, що продемонструвало б учасникам ринку, що НБУ здатний повернути важелі управління цим курсом", - вимагав Ющенко. Декількома днями пізніше він зажадав дотримуватись установленого ним курсу, погрожуючи керівництву НБУ "жорсткими кадровими рішеннями".
Вчора, побачивши нездатність або небажання головного банку країни додержуватися президентських директив, Ющенко несподівано сказав: Нацбанк не може і не повинен регулювати курс гривні. "Усі повинні зрозуміти, що НБУ не встановлює курс і він немає ресурсу змагатися з ринковим курсом", - збентежив українців ще недавно вимогливий глава держави, відвівши Стельмаху роль "фотографа" гривневого курсу, що не здатний і не має права його змінювати.
На тлі гнучко мінливої позиції президента популізм прем'єра радує завидною сталістю. Уже зараз прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко обіцяє, що нова коаліційна більшість у Верховній Раді заслухає звіт керівництва Нацбанку, припинить "корупцію і спекуляції" на валютному ринку, а також прийме закон, що забороняє банкам конфісковувати за несплату боргів квартири, що перебувають у заставі. Банкіри нинішніми пропозиціями Тимошенко шоковані. Але розуміють, у кризовій ситуації до їх думки можуть і не прислухатися заради виконання кроків, які в майбутньому принесуть додаткові бали в президентській гонці.
Олег Пластовець, Влад Головін
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас