"Ъ": Нацбанк за тиждень продає в середньому по 90 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк за тиждень продає в середньому по 90 млн дол.

1309
Національний банк повідомив, що 10 грудня на четвертому валютному аукціоні регулятор продав $90,4 млн за середнім курсом 7,53 грн/$. Максимальний курс, за яким Нацбанк продавав, склав 7,6 грн/$, а за ціною відсікання (мінімальний курс задоволення заявок - 7,44 грн/$) було реалізовано лише 1,2% обсягу інтервенцій. Усього ж банкіри хотіли купити на аукціоні невелику суму - $137,5 млн. Примітно, що на попередньому аукціоні - 3 грудня - було продано $93,3 млн, а заявок було на $433,8 млн.
Банкіри відзначають, що настільки низький обсяг заявок, поданих на аукціон, пояснюється непрозорістю самої його процедури. "Якщо Нацбанк просить зарезервувати на його рахунку суму, що хочуть купити наші клієнти, і не говорить, за яким курсом, ще й не повідомляючи офіційний курс, то нам дуже складно пояснити клієнтові, навіщо ми відволікали його гроші і не вгадали курс, за яким продавав НБУ", - обурюється скарбник одного з великих банків. Про необхідність реалізувати прозорі підходи до валютної політики НБУ вчора заявляла на зустрічі з банкірами і керівництвом Нацбанку і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін за підсумками зустрічі заявив журналістам, що НБУ змінить правила проведення аукціонів, попередньо вказуючи учасникам ринку курсовий коридор таких інтервенцій. "Основна відмінність - будуть орієнтири", - повідомив він. Така формула на першому аукціоні - 5,8854 грн/$ плюс-мінус 2%.
На думку директора департаменту казначейства і фінансових ринків Індекс-банку Антона Болдирєва, повернення до оголошення курсу, за яким регулятор має намір продавати валюту, буде мати стабілізуючий ефект для ринку. "Це могло б стати орієнтиром для ринку, тому що зараз орієнтир взагалі відсутній", - говорить він. Борис Тимонькін вважає, що такий крок дозволив би зміцнитися національній валюті.
Однак банкіри сумніваються, що Нацбанк збільшить розмір інтервенцій. "Те, що НБУ продає по $90 млн на тиждень, схоже, означає, що більший обсяг він продавати не стане", - заявив заступник голови правління одного з банків з іноземним капіталом. Інший банкір припустив, що регулятор уведе додаткові обмеження для заявок, як відбулося минулого разу, коли НБУ дозволив купувати в нього валюту тільки для закриття валютних контрактів. При цьому банкіри нагадують про підписаний меморандум з Міжнародним валютним фондом, відповідно до якого чисті золотовалютні резерви НБУ на кінець грудня не повинні бути менше $26,7 млрд. Без урахування першого траншу кредиту МВФ у розмірі $4,5 млрд резерви НБУ на 1 грудня скоротилися до $28,243 млрд.
"Виходить, МВФ поставив Нацбанк у дуже жорсткі рамки: ви повинні продавати, але не більше і не менше певних сум. А це є дестабілізуючим чинником", - говорить банкір.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас