Дефіцит бюджету Ісландії складе 1,4 мільярда доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит бюджету Ісландії складе 1,4 мільярда доларів

447
Занепад ісландської економіки в наступному році підніме дефіцит бюджету в цій країні до рекордно високого рівня і змусить уряд витратити всі екстрені позики, які Ісландія одержала минулого місяця. Такий офіційний прогноз Рейк'явіка, повідомляє Bloomberg.
Представники ісландського уряду сьогодні повідомили журналістам про те, що дефіцит бюджету країни складе 165 - 170 млрд крон (близько $1,43 млрд).
Це означає, що Рейк'явік буде змушений витратити $2,1-мільярдну позику, надану йому минулого місяця Міжнародним Валютним Фондом. За прогнозами МВФ, економіку Ісландії очікує найглибша криза з 1945 року. Крім того, Ісландія має боргові зобов'язання перед країнами північної Європи і Польщею, які видали їй кредит у розмірі $2,7 мільярдів.
"Така картина не надихає", - говорить Ларс Крістенсен, головний аналітик банку Danske Bank A/S у Копенгагені. "Зрозуміло, що значна частина позики МВФ буде витрачена на вирішення проблеми бюджетного дефіциту і цілком можливо, що уряду доведеться шукати додаткові джерела фінансування".
Провідні банки Ісландії Kaupthing, Landsbanki і Glitnir виявилися не в змозі обслуговувати свої борги перед іноземними фінансовими інститутами та збанкрутували в жовтні 2008 року. Ісландський уряд скоротив новий бюджет на 45 мільярдів крон для того, щоб уникнути ще більшої фінансової катастрофи, повідомляє Рейк'явік.
"Дохідна база раніше запланованого бюджету серйозно похитнулася внаслідок краху банківської системи", говорить прем'єр-міністр Ісландії Гейр Хорде.
Крах банківської системи негативно позначився на місцевій валюті - ісландській кроні. Країні довелося значно обмежити офіційну торгівлю валютою. Але із четвертого грудня стали діяти нові правила функціонування ісландського валютного ринку, згідно з якими у якості маркет-мейкерів на ньому будуть виступати фінансові інститути, а курс крони повинен установлюватися за рахунок взаємодії попиту та пропозиції на ринку, а не за рахунок продажів резервів центральним банком. Це сприятливо позначилося на кроні, що стала зміцнювати свої позиції.
"Це дуже сумна історія", - говорить Крістенсен. "Хочеться дивитися в майбутнє з оптимізмом, однак криза, що розігралася, змушує нас готуватися до найгіршого" - підкреслив головний аналітик Danske Bank A/S.
Євген Чалий
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас