Фірташ замахнувся дубиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ замахнувся дубиною

Енергетика
2785
Всупереч обіцянкам прем'єра Юлії Тимошенко, посередник RosUkrEnergo залишиться в схемі поставок газу в Україну в наступному році.
"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" не можуть урегулювати питання погашення заборгованості за спожитий газ, а також оплати імпортного газу, що не належить нашому держхолдингу, але міститься в його підземних сховищах.
Цієї п'ятниці голова правління НАК Олег Дубина продовжить у Москві непрості переговори з главою "Газпрому" Олексієм Міллером про умови імпорту газу в 2009 р. Каменем спотикання у відносинах між компаніями залишається питання погашення заборгованості за поставлений в Україну газ. Напередодні Дубина констатував: "Я вважаю, що основна проблема, яка є в нас, - те, що ми винні "Газпрому" за спожитий газ. Ми потрапили в цю ситуацію не зі своєї волі.
Про неї можна довго говорити, з огляду на теплу зиму і те, що, можливо, дійсно, не розрахувалися з накачуванням і за внутрішнє споживання в Україні. Тому ми ведемо переговори з декількома банками, з МВФ, щоб погасити за рахунок цих кредитів заборгованість перед "Газпромом". "І все-таки ми наполягаємо на тому, що ми хотіли б бачити з 1 січня 2009 р. прямий контракт "Газпрому" і "Нафтогазу", - резюмував топ-менеджер "Нафтогазу".
Але, за інформацією "ЭИ", у російській монополії не розділяють надії Олега Дубини. Там впевнені, що частина імпортного газу, яку раніше закачали в підземні сховища, залишається у власності компанії "УкрГаз-Енерго" (ліквідована 1 жовтня 2008 р. рішенням суду, яке зараз оскаржує в апеляції) і RosUkrEnergo - понаж 10 млрд. куб. м.
Якщо питання оплати газу з ПСГ не буде врегульоване і НАК не погасить до кінця року заборгованість за спожите блакитне паливо, то схема імпорту газу в Україну за участю RosUkrEnergo (50% в "Газпрому", 45% і 5% відповідно - в українських бізнесменів Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна) залишиться в дії. Основною умовою переходу на прямі поставки, відповідно до меморандуму, який прем'єри Юлія Тимошенко і Володимир Путін підписали 2 жовтня 2008 р. у Москві, було погашення боргів "Нафтогазу" перед російською монополією.
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер стриманий у своїх прогнозах: "Переговори з Україною щодо погашення боргу йдуть непросто. Питання щодо боргів залишається відкритим, як і питання щодо підписання контракту на постачання газу в 2009 р. Сьогодні можна сказати тільки те, що 12 грудня переговори будуть продовжені".
Невизначеність в україно-російських газових відносинах викликає серйозну стурбованість в Євросоюзі. Єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс закликав Росію та Україну "якомога швидше вирішити суперечку про газові платежі". Про це повідомив його прес-секретар Ферран Тараделлас Еспуні, який відзначив, що раніше аналогічний конфлікт України і Росії привів до короткочасного скорочення поставок газу в Європу. Втім, за словами Еспуні, "Єврокомісія не сумнівається в стабільності газових поставок з Росії в країни ЄС".
А в НАК не сумніваються, що безперебійний транзит російського газу в країни ЄС буде забезпечений як мінімум протягом січня, навіть якщо "Газпром" скоротить нам з Нового року поставки через відсутність відповідних договорів. За інформацією "ЭИ", зараз підйом газу з ПСГ у два рази менший, ніж торік, - його споживання знизилося через фінансову кризу, наслідком якої стало скорочення виробництва. Всього, за даними "Укртрансгазу", у ПСГ знаходиться 17 млрд. куб. м газу, що належить НАК.
Також прес-служба "Нафтогазу" вчора заявила, що наша ГТС "здатна забезпечити безперебійний і безаварійний транзит російського газу європейським споживачам, відповідно до існуючих довготермінових контрактів". У повідомленні відзначається, що дочірнє підприємство НАК - оператор ГТС "Укртрансгаз" - щорічно здійснює діагностику трубопроводів і агрегатів, що перекачують газ, на об'єктах газотранспортної системи: "Динаміка останніх років показує, що в рамках комплексних корозійних досліджень щорічно перевіряється близько 7 тис. км. Ще близько 2 тис. км газопроводів проходить внутрішньотрубну діагностику". Крім того, на "всіх об'єктах ГТС проводиться реконструкція технічного обладнання для його приведення до європейських стандартів".
Умови виходу RosUkrEnergo
2 жовтня ц.р. у Москві Володимир Путін та Юлія Тимошенко підписали Меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним з ключових положень документа є можливість переходу на прямі довготермінові відносини між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2009 р. При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд. куб. м газу на рік.
Документом підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу через її територію. Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення "Нафтогазом" всієї наявної заборгованості за поставлений газ. За оцінками RosUkrEnergo, на 4 грудня ц.р., з урахуванням простроченої заборгованості за поставки природного газу у вересні, жовтні і листопаді 2008 р., фінансові зобов'язання НАК за контрактом з трейдером становлять $2,195 млрд.
Крім цього, українська компанія до кінця 2008 р. повинна оплатити газ, що поставляється їй у грудні - $862,3 млн. Таким чином, НАК доведеться перерахувати до кінця 2008 р. RosUkrEnergo понад $3 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас