Тігіпко: Курс на рівні 6,1-6,3 грн/1 дол. може бути прийнятним при конвертації валютних кредитів у гривневі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Курс на рівні 6,1-6,3 грн/1 дол. може бути прийнятним при конвертації валютних кредитів у гривневі

Валюта
3063
Курс на рівні 6,1-6,3 грн/$1 може бути прийнятний при конвертації валютних кредитів у гривневі, вважає радник прем'єр-міністра, екс-глава Національного банку України Сергій Тігіпко.
"Потрібно спочатку домовитися всім учасникам ринку про те, хто візьме на себе ці кредитні ризики: людям, які брали кредити, комерційним банкам і владі в особі уряду або Нацбанку. Якби їх поділили при стабільному курсі, навіть такому (як поточний): скажімо, кожному по третині, це могло б бути розумно і тоді це могло б спокійно спрацювати, навіть при такому курсі. Тому люди витримали б 6,1-6,3 грн/$1", - сказав він журналістам у четвер.
При цьому Тігіпко відзначив, що сформований курс на рівні 7,5 грн/$1 є несправедливим.
Говорячи про ситуацію на валютному ринку, екс-глава НБУ висловив думку про те, що Нацбанку доцільно обмежити продаж валюти на низку цілей.
"Ми повинні відмовитися від чогось, ми повинні сказати, що даємо валюту на найнеобхідніше і даємо валюту банкам для вкладників, які виходять із валютних депозитів", - сказав він, додавши, що такий крок дозволить зберегти валютні резерви НБУ.
"Сьогодні ми можемо обійтися $150-180 млн (денний обсяг операцій на ринку). Цього нам вистачить. Це дасть нам можливість дуже довго триматися з нашими валютними резервами", - сказав він.
Крім цього, екс-глава центробанку висловив думку, що рефінансування Нацбанку доцільно лише на рівні 95% від обсягу відтоку депозитів.
Радник прем'єр-міністра також висловив думку про те, що банкам доцільно відмовитися від підвищення ставок по кредитах. Відповідна домовленість повинна бути відображена в меморандумі банків, НБУ і Міністерства фінансів.
Екс-глава НБУ закликав позичальників активніше вести переговори з банками про пролонгацію кредитів: кредитно-фінансові установи готові до відповідного діалогу.
"Банки ні в якій мірі не зацікавлені у вилученні майна", - підкреслив Тігіпко.
Говорячи про можливий розмір рекапіталізації банківської системи, він сказав, що для цього може знадобитися $6 млрд. За його словами, певним резервом для цього можна розглядати кошти Міжнародного валютного фонду.
Крім того, як вважає радник прем'єра, частина власників кредитно-фінансових установ, зокрема, іноземні банки, можуть відмовитися від фінансової допомоги держави і наростити капітал банків за рахунок власних коштів. Приплив капіталу в банківську систему може в цілому скласти до $11 млрд, що надасть підтримку курсу гривні.
Екс-глава НБУ також вважає за необхідне спростити процедуру злиття банківських установ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас