"Ъ": Металурги не вкладаються у термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Металурги не вкладаються у термін

Казна та Політика
1143
Тривала світова криза ліквідності і зниження попиту на сталь змусили металургів шукати додаткове джерело поповнення оборотних коштів. Учора об'єднання метпідприємств "Металургпром" запропонувало Кабміну ввести розстрочку сплати податків для компаній гірничо-металургійного комплексу на один рік. Інакше галузь не зможе пережити зниження попиту на її продукцію. Однак у найкращому разі підприємства можуть розраховувати на скорочення заборгованості держави зі сплати ПДВ, вважають експерти.
Об'єднання метпідприємств "Металургпром" звернулося до уряду і Державної податкової адміністрації (ДПАУ) із проханням ввести розстрочку сплати податків підприємствам гірничо-металургійного комплексу (ГМК) на один рік, заявив учора генеральний директор компанії Василь Харахулах. За його словами, в умовах тривалої світової фінансової кризи підприємства ГМК зазнають гостру нестачу оборотних коштів, тому що до 80% виробленого в Україні металу експортується, а попиту на нього практично немає.
За даними "Металургпрому", на 10 грудня з 41 доменної печі в галузі працює тільки 25, з 25 конверторних цехів - 12, з 42 мартенівських печей - 14. "Уперше ми не знаємо, які обсяги виробництва заявляти на наступний рік", - сказав пан Харахулах. У зв'язку із цим "Металургпром" був змушений складати плани виробництва металопродукції на I півріччя 2009 року на підставі обсягів виробництва в листопаді-грудні 2008 року. У результаті в січні-липні наступного року планується виплавити 9 млн т чавуну проти 21,5 млн т за аналогічний період поточного року, 10,5 млн т сталі в порівнянні з 25,8 млн т цього року. Держпідприємство "Укрпромзовнішекспертиза" прогнозує зниження виробництва сталі на 2009 рік до 31-33 млн т проти 37 млн т цього року.
У ДПАУ говорять, що ні про які податкові розстрочки для металургів не може бути й мови. "Це питання вже виносилося на розгляд уряду перед підписанням меморандуму між металургами і Кабміном, однак було виключено, тому що неможливо звільнити від сплати податків галузь, що забезпечує майже третину ВВП країни", - відзначили в ДПАУ. У секретаріаті Кабміну Ъ заявили, що уряд і так пішов на значні поступки металургам. "На 10% були знижені ціни на вантажні залізничні перевезення, заморожені тарифи на електроенергію, скасована 12-процентна надбавка на природний газ", - нагадали там.
Аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников вважає, що єдине, на що можуть розраховувати металурги, - часткове скорочення існуючої заборгованості з ПДВ. За даними Мінпромполітики, на 1 грудня сума невідшкодованого ПДВ для підприємств ГМК становила 3,3 млрд грн. "В умовах, коли спад виробництва привів до зниження обсягу сплати ПДВ, основною загрозою для металургів є сплата збору в Пенсійний фонд - вони найбільш великі виробництва, що виплачують високу 'білу' зарплату. У зв'язку із цим Кабмін навряд чи піде на таку відстрочку - це приведе до бюджетного дефіциту та у першу чергу - до дефіциту Пенсійного фонду і проблем з виплатою пенсій", - пояснив директор "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас