Експерт: Відповідно до Конституції, НБУ зобов'язаний підтримувати стабільність національної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Відповідно до Конституції, НБУ зобов'язаний підтримувати стабільність національної валюти

Валюта
1622
Відповідно до Конституції України одним з основних завдань НБУ є підтримка стабільності національної валюти.
Так аналітик інвестиційно-фінансової групи "Сократ" Михайло Сальников прокоментував заяву глави держави про те, що НБУ не може і не повинен регулювати курс гривні.
Також експерт висловив думку, що сьогоднішня курсова тенденція не носить на 100% психологічний характер. "Останнім часом ми бачимо щоденну корекцію на міжбанківському валютному ринку на 2-4 копійки. Можна було б говорити винятково про психологічний фактор, якби вона вимірювалася б десятками копійок", - сказав він.
При цьому експерт додав, що психологічний фактор присутній і проявляється в тому, що комерційні банки і населення притримують валюту, очікуючи подальшої девальвації гривні. Однак, це багато в чому є результатом того, що позиція керівництва країни є незрозумілою для населення.
У той же час Сальников звернув увагу і на серйозні економічні фактори, що впливають на зниження курсу гривні. "У першу чергу це досить значний дефіцит платіжного балансу, що буде погіршуватися у зв'язку з падінням цін на сталь і зростанням цін на імпортований газ. У минулому негативний платіжний баланс покривався позитивним сальдо по фінансовому рахунку. У нинішніх умовах кризи ліквідності в усім світі ми не можемо сподіватися на позитивне сальдо по фінансовому рахунку і по рахунку операцій з капіталом", - резюмував експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас