Більшість індексів в Європі виросли в середу слідом за сировинним сектором та автопромом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість індексів в Європі виросли в середу слідом за сировинним сектором та автопромом

Фондовий ринок
77
Більшість європейських фондових індексів виросла в середу в середньому на 0,6% слідом за котируваннями акцій сировинних компаній та автовиробників, повідомляє агентство Bloomberg. Британський FTSE опустився за підсумками торгів на 0,32%.
Ціна паперів Rio Tinto Group злетіла на 20%. Третя за величиною гірничодобувна компанія світу повідомила, що звільнить 14 тис. співробітників і знизить витрати на $5 млрд в 2009 році для зниження боргу на тлі рецесії у світовій економіці. Крім цього, Rio Tinto збереже дивіденди за підсумками 2008 року на рівні попереднього року - $1,36 на акцію.
Мідь, свинець, нікель та олово подорожчали в ході торгів чекаючи того, що ослаблення курсу долара буде сприяти зростанню попиту на метали.
Акції BHP Billiton подорожчали на 8%, Xstrata - на 7,2%.
Котирування паперів BMW й Daimler виросли відповідно на 3,2% й 2% на повідомленнях американських ЗМІ про те, що лідери демократичної фракції американського Конгресу та адміністрація президента США Джорджа Буша досягли принципової домовленості про виділення $15 млрд для підтримки провідних автомобільних компаній США.
Відповідно до нового законопроекту, автопром одержить допомогу, а уряд США - частку в автоконцернах і право на безпосереднє керівництво процесом реструктуризації галузі. Експерти вже називають цю програму однією з найбільше "масштабних державних інтервенцій в американську промисловість" за десятиліття.
Вже після закриття європейських ринків стало відомо, що Палата представників Конгресу США схвалила законопроект про надання кредитів на суму в $14 млрд автопрому і направила його для розгляду до Сенату, верхню палату американського парламенту.
Вартість акцій Air Liquid SA, найбільшого у світі виробника промислових газів, впала в ході торгів на 2,9%, Linde AG - на 0,9%, після того, як найбільший виробник промислових газів у США Praxair понизив прогноз прибутку на четвертий квартал цього року, відзначивши безпрецедентне падіння попиту.
Згідно з прогнозом аналітиків Praxair, прибуток компанії без урахування одноразових витрат складе від $0,95 до $1 на акцію, що нижче прогнозу, зробленого 29 жовтня. На той момент значення цього показника очікувалося на рівні $1,03-1,08 на акцію. Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікують значення цього показника в середньому на рівні $1,04 на акцію.
"Ситуація залишається дуже складною, - відзначає управляючий KBL Richelieu Gestion Клеменс Буно. - Фондові ринки більшою мірою сконцентровані на негативних новинах - таких, як негативні прогнози прибутків".
Папери Vivendi, що володіє 54% акцій Activision Blizzard, найбільшого у світі виробника відеоігор, впали в ціні на 2,9% після того, як американська Electronic Arts Inc., що також розробляє відеогри, понизила прогноз прибутку і виторгу на 2009 фінансовий рік. Electronic Arts має намір зменшити кількість ігор, що випускають, і скоротити робочі місця.
Ціна паперів BP опустилася на 2,5%, StatoilHydro - на 2,6%.
Вартість акцій Marks & Spencer впала на 5,1%, Kesa International - на 7,1%. Згідно з прогнозом аналітиків Morgan Stanley, передноворічні продажі у Великобританії можуть виявитися найслабкішими за багато років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас