Експерти рекомендують металургам переходити з газу на кокс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти рекомендують металургам переходити з газу на кокс

Енергетика
668
Експерти компанії "Astrum Investment Management" вважають, що у зв'язку з різким здешевленням металургійного коксу, українським металургам варто відмовитися від використання природного газу в доменному виробництві. Про це мова йде в коментарі "Astrum Investment Management" до повідомлення прес-служби меткомбінату "Азовсталь" про відмову від використання природного газу в доменному виробництві. Як відзначається в коментарі, технологічні процеси дозволяють у доменному виробництві знизити використання природного газу до нуля за рахунок збільшення споживання коксу. "Висока вартість останнього в нормальних умовах виправдовує включення природного газу в технологічний процес, однак зараз ситуація істотно змінилася. Різке зниження ціни коксівного вугілля на тлі стабільних цін на газ створює передумови до переходу на підвищене споживання коксу", - відзначають експерти.
На їхню думку, перехід на кокс економічно вигідний і для тих метпідприємств, які не мають істотних потужностей з виробництва коксу - "Запоріжсталі", ММК ім. Ілліча, підприємств ІСД.
"У зв'язку з різким падінням виробництва металу в Україні наприкінці 2008 року (виплавка сталі в листопаді 2008 р. була на 54% нижча від листопада минулого року), дефіцит коксівного вугілля (і коксу) у країні зник. Більше того, виникли передумови до перенасичення ринку. Коксівне вугілля, і, відповідно, сам кокс, істотно впали в ціні - сьогодні середня ціна коксу не перевищує 1 420 грн. за тонну, що на 12% нижче, ніж у січні і на 53% нижче, ніж у серпні-вересні 2008 р. Вугілля марки Ж, що застосовується для виробництва коксової шихти, продається за цінами нижчими на 26% і 65% відповідно", - підкреслюється в повідомленні "Astrum Investment Management".
При цьому, уточнюють експерти, ціна на газ, навпаки, має передумови до зростання. "Тільки лише через девальвацію гривні (ми очікуємо середній курс гривні до долара в 2009 р. на рівні 7,75, що на 49% вище, ніж в 2008 р.) гривневі витрати на газ в 2009 р. виростуть майже наполовину. Крім того, "Газпром" наполягає на зростанні ціни на газ для України в 2009 році до рівнів, більше наближених до європейської ціни. З огляду на це, середня гривнева ціна газу в 2009 р. може бути на 75-85% вищою від рівня 2008 року", - говориться в коментарі.
На думку експертів, при природному газі, що дорожчає, економічно більш вигідно використовувати кокс для виробництва чавуну (еквівалент заміни коксу природним газом становить у середньому 1,1 кг коксу на 1 куб. м газу, що за поточними цінами вже робить використання коксу доцільним). "У випадку більш затяжної стагнації в металургійному сегменті (від півроку до року), можливий перехід на підвищене споживання коксу в металургії в системному масштабі", - переконані в "Astrum Investment Management".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас