Підприємства-банкрути в Узбекистані будуть продавати банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства-банкрути в Узбекистані будуть продавати банкам

371
Президент Узбекистану Іслам Каримов у розвиток указу "Про заходи для подальшого підвищення фінансової стабільності підприємств реального сектора економіки" затвердив порядок та умови реалізації комерційним банкам економічно неспроможних підприємств.
Відповідно до розпорядження президента, опублікованого в місцевих ЗМІ, підприємства, що збанкрутували, можуть бути реалізовані під час аукціонних або конкурсних торгів, організованих спеціально створеною республіканською комісією. У торгах можуть брати участь тільки комерційні банки-резиденти Узбекистану.
На аукціонних торгах право на покупку має банк, що запропонував найбільшу ціну, за умови виконання зобов'язань, установлених комісією. Переможцем конкурсних торгів буде вважатися банк, готовий прийняти на себе найбільші інвестиційні зобов'язання з одночасним погашенням витрат із заборгованостей перед бюджетом і з виплати заробітної плати.
Крім того, банки-кредитори за рішенням госпсудів мають право приймати по ліквідаційній вартості у власність майно підприємства-банкрута, що має в складі кредиторської заборгованості 70% і більше заборгованості по його кредитах. При цьому банк бере на себе зобов'язання погасити борги перед бюджетом, із зарплати і з розрахунків з іншими кредиторами.
Продаж підприємства-банкрута проводиться за умови, що банк підготує бізнес-план, що передбачає заходи для відновлення, технічної та технологічної модернізації і переозброєння виробництва, забезпечення випуску продукції, конкурентноздатної на зовнішньому та внутрішньому ринках, говориться в документі. Крім того, у бізнес-плані, за необхідності, повинні бути передбачені заходи, що передбачають реструктуризацію або перепрофілювання підприємства, його повне фінансове оздоровлення з метою наступної реалізації стратегічним інвесторам, у тому числі закордонним, за ринковою вартістю.
Інвестиційні зобов'язання комерційних банків можуть здійснюватися у вигляді вкладення коштів, у тому числі для формування та поповнення оборотних коштів, фінансування поставок обладнання, запасних частин і комплектуючих для технічного переозброєння і реконструкції виробництва, залучення висококваліфікованих менеджерів і керуючих компаній.
На базі майна, стягненого в рахунок погашення зобов'язань або придбаного на аукціонних і конкурсних торгах, банки мають право створювати нові підприємства із часткою участі комерційного банку в їхньому статутному капіталі до 100% включно, засновувати керуючі компанії та залучати незалежні УК для управління придбаними активами і внесеними інвестиціями, а також висококваліфікованих фахівців і менеджерів, у тому числі іноземних, направляти кошти від реалізації підприємств, ново створених на базі стягненого майна, на зменшення кредиторської заборгованості по раніше виданих підприємствам-банкрутам кредитах.
Визначення переліку підприємства-банкрутів, що підлягають реалізації на аукціонних і конкурсних торгах, затвердження умов і результатів торгів, розгляд результатів моніторингу за виконанням банками прийнятих зобов'язань покладені на республіканську комісію з реалізації економічно неспроможних підприємств. Робочим органом комісії визначений Державний комітет з демонополізації, підтримки конкуренції і підприємництва.
Критеріями для визначення підприємств-банкрутів, які підлягають реалізації на аукціонних і конкурсних торгах, повинні стати, зокрема, оцінна вартість майна в розмірі, еквівалентному не менше $2 млн, можливість створення або збереження на підприємстві більше 100 робочих місць, а також те, що діяльність підприємства-банкрута належить до пріоритетних галузей економіки, на продукцію підприємства-банкрута є попит на внутрішньому або зовнішньому ринку.
У цей час на сайті Держкомдемонополізації оприлюднений список з 193 підприємств-банкрутів, майнові комплекси яких пропонуються для реалізації на аукціонних торгах.
Банківська система Узбекистану представлена 30 банками, з яких 3 є державними, 5 - за участю іноземного капіталу, 11 - акціонерними і 11 – приватними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас