Стабільне падіння гривні триває — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабільне падіння гривні триває

Валюта
1379
Гривня продовжує повільне сповзання, незважаючи на зростання більшості світових валют проти долара і проведення в середу аукціону НБУ. Надії на підтримку національної валюти виходять переважно від попиту населення на гривню, що повинен виявитися у святковий період. Фондовий ринок рухається в бічному тренді, з'являється перспектива його серйозного падіння в період новорічних розпродажів активів інвестиційними фондами.
Над світовим фінансовим ринком нависла тінь інфляції
Основним каталізатором руху на світовому фондовому ринку в середу стала динаміка сировинного ринку. Європейські фондові індекси в першій половині дня очікувано пішли в негативну зону, після чого зросли до середини сесії й потім коливалися біля нульової оцінки. Основний європейський індекс Dow Jones Stoxx 600 Index виріс на 0,1% - сесія завершилася позитивно для 11 з 18 найбільших національних торговельних майданчиків Європи. Американські фондові індекси також завершили сесію в плюсі - Standard & Poor's 500 Index виріс на 1,2%.
Під час відсутності істотних факторів з боку макроекономіки або корпоративного сегмента, фондові ринки сьогодні орієнтувалися переважно на загальні тенденції фінансового ринку, а також на триваюче узгодження програми допомоги автомобільній промисловості США. Останній фактор вносить істотний елемент невизначеності - ефект від підтримки Джорджем Бушем даного плану, що став, у тому числі, одним з каталізаторів зростання на сировинному ринку, пізніше був нівельований протидією республіканських сенаторів. У той же час, у більшості інвесторів немає сумнівів у тому, що хоча б мінімальна допомога буде надана. Виходячи з цього, фондові ринки орієнтувалися переважно на сировинні ринки, які в середу виросли.
Товарні ф'ючерси показали в середу синхронне зростання - Reuters/Jefferies CRB Index, що складається з 19 товарних ф'ючерсів, виріс за підсумками дня на 3,2%. Одним з лідерів зростання стали нафтові ф'ючерси - ціна на нафту виросла на 3,4% до 43,52 доларів за барель. Очікування прийняття «Автомобільного законопроекту» у Сенаті США, а також заява Міністра енергетики Росії про намір знизити видобуток нафти синхронно з ОПЕК 17 грудня надали істотну підтримку нафтовим ф'ючерсам. Від самого засідання ОПЕК інвестори також очікують багато чого - країни повинні будуть знизити видобуток додатково на 2 - 2,5 млн. барелів на день для того, щоб виправдати надії ринку.
Золото також показало позитивну динаміку, знову перевищивши рівень 800 доларів за унцію. Зростання золота на 4,5% пояснюється, у першу чергу, доларом, що слабшає, і зростаючими інфляційними очікуваннями. Саме ці два взаємозалежних фактори виступили гарантами зростання в середу на сировинному ринку й ринку акцій. Ще в жовтні-листопаді про інфляції не доводилося говорити на тлі падаючих цін, підтвердженням чому може служити свіжа макростатистика з Німеччини - у листопаді оптові ціни знизилися на 3,3% після падіння на 1,5% у жовтні. Однак масована грошова атака з боку центробанків усіх без винятку розвинених країн вже зараз викликає інфляційні побоювання.
Зниження індикативних процентних ставок до значень близьких до нуля, а також агресивні інтервенції на грошовому і кредитному ринку рано чи пізно створять надлишок ліквідності. Ефект може бути дуже сильним, якщо потепління на кредитному ринку пройде швидко і на ринок виплеснеться велика кількість дешевих грошей. Поки про це казати ще рано, і ми не бачимо можливості для зростання інфляції в перспективі 2-4 місяців, однак масштаб монетарного дерегулювання змушує багатьох інвесторів думати і діяти стратегічно. Імовірне зростання емісії державного боргу США і загроза інфляції в довгостроковій перспективі привели до падіння курсу долара до євро нижче 1,3, що послужило ще однією причиною зростання цін на сировину.
Найбільш активне накачування ліквідності очікується з боку США і Японії. Уряд Японії планує використати переважно фіскальні методи стимулювання економіки, однак, з огляду на прогнозоване зростання емісії державного боргу до 1,2 трлн. доларів у наступному році, масштаб програми буде істотним. США також можуть збільшити емісію державного боргу до 2 трлн. доларів в 2009 році. Обсяг випусків і низька прибутковість починають знижувати інтерес інвесторів до казначейських цінних паперів. Фонди грошового ринку і взаємні фонди знизили обсяги залучень коштів, тому що прибутковості впали в рази. Інші інвестори також можуть відмовитися від покупки боргу держави за такою ціною. Вже зараз відбувається переорієнтація з державного на квазідержавний борг (облігації державних агентств).
Аукціон з продажу трирічних зобов'язань, що відбувся у середу, показав падіння попиту на облігації в 1,5 рази, при цьому кількість заявок однаково перевищила пропозицію в 2 рази. Прибутковість по тримісячних казначейських зобов'язаннях виросла до 0,01%, по десятилітніх - на 0,05 п.п. до 2,7%. У той же час, готовність інвесторів перейти в сегмент корпоративних облігацій залишається невисокою незважаючи на всі передумови. Вартість захисту від банкрутства в Європі та Азії виросла в середу. Markit CDX North America Investment Grade Index виріс на 2,5 б.п. до 270,5 ( на початок року значення індексу було 80 б.п.). Кредитний ризик компаній занадто сильно залежить від негативної ситуації в реальному секторі, що поки утрудняє доступ інвесторам на ринок корпоративного боргу. У таких умовах попит на казначейські бонди буде залишатися високим, але, виходячи з поточної кон'юнктури, прибутковість по них повинна стабілізуватися з урахуванням вирослих інфляційних очікувань.
Стабільне падіння гривні триває
У середу український фондовий ринок продовжив рух у бічному тренді. Ліквідність ринку маленька і від подальшого падіння його рятує тільки відсутність сильних продавців. Якщо така кон'юнктура збережеться, то справжнім випробуванням ринку на міцність стане закриття великих корпоративних фондів на початку наступного року. У четвер, у випадку сприятливої зовнішньої кон'юнктури, індекс може небагато вирости, однак істотних змін очікувати не доводиться.
На валютному ринку в середу гривня продовжила падіння, незважаючи на зростання більшості світових валют проти долара, у тому числі валют країн з економікою, що розвивається. Як ми й очікували, НБУ в середу вийшов з аукціоном із ціною відсікання нижче 7,5. Офіційної інформації про загальну суму заявок, поданих на аукціон, на даний момент немає, однак ми припускаємо, що сума заявок на останній аукціон була нижче, ніж 3 грудня - на ранок середи залишки на коррахунках банків скоротилися на 1,5 млрд. проти 4,5 млрд. перед минулим аукціоном. Очевидно також, що далеко не всі ці заявки були задоволені, тому що падіння курсу долара з ранку в четвер не відбулося, торги на міжбанку відбувалися в діапазоні 7,57 - 7,69 грн. за долар. Можна констатувати, що незначне зміцнення гривні, що очікувалося нами вчора, обернулося всього лише продовженням її повільної девальвації на 3-5 копійок (0,5%) на день, що відбувається вже другий тиждень. Ми очікуємо, що в найближчий тиждень ця тенденція продовжиться, у той же час необхідність населення в гривні може підтримати національну валюту напередодні новорічних свят.
Як ми й очікували, вчора EMBI+ спред України незначно впав (- 8 б.п.). Однак сьогодні ми очікуємо незначного зростання спреда, тому що норма прибутковості по безризикових інструментах у світі збільшилася. Рух на глобальних ринках корпоративних бондів з інвестиційним рейтингом також свідчить про зростання прибутковості. Політичний фактор може сприяти зниженню прибутковості, але для цього необхідно остаточне врегулювання ситуації з коаліцією.
Олег Неплях, управляючий активами Astrum Інвестиційний Менеджмент
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас