Найстарші НПЗ Європи зіткнулись з проблемами на фоні світової рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найстарші НПЗ Європи зіткнулись з проблемами на фоні світової рецесії

592
Найстарші нафтопереробні заводи Європи можуть скоротити обсяги виробництва або навіть закритися в найближчі кілька років через ослаблення попиту та заповнення європейських ринків паливом з інших регіонів, де розташовані більш сучасні НПЗ, пише газета The Wall Street Journal.
Європейським НПЗ, які вже зазнають проблеми із прибутковістю через світовий спад і зниження цін на енергоносії, незабаром доведеться конкурувати із продукцією нових заводів в Азії і на Близькому Сході, які, за оцінками аналітиків галузі, запропонують ринку паливо більш високої якості.
Вартість нафти обвалилася з липня більш ніж у три рази (з понад $147 за барель до $44-45 за барель), однак ціни на продукти нафтопереробки, особливо бензин, знижуються в Європі ще більш швидкими темпами, оскільки на тлі рецесії споживчий попит слабшає.
"Ці НПЗ стоять у невигідних умовах з економічної точки зору. Їм доведеться боротися за задовільну прибутковість, а найбільш слабкі з операторів будуть змушені закрити свої заводи", - говориться в останній доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).
Нафтопереробні компанії по всьому світові намагаються знизити свої збитки, у Європі це виражається, зокрема, у скороченні обсягів виробництва на НПЗ. Наприклад, найбільший незалежний нафтопереробник регіону Petroplus Holdings AG у листопаді повідомив про "значне зниження продуктивності" на своєму британському НПЗ, одному з найстарших і найменших заводів компанії із плановою продуктивністю 117 тис. барелів на добу, "через причини економічного характеру".
"Думаю, існує висока ймовірність скорочення виробництва по всій галузі, і я не думаю, що ми станемо винятком у цьому сенсі, - заявив голова ради директорів Petroplus Томас О'меллі. - НПЗ існують не для того, щоб втрачати гроші".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас