Саміт ЄС у Брюсселі обговорить стабілізацію економіки і кліматичні зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт ЄС у Брюсселі обговорить стабілізацію економіки і кліматичні зміни

201
У Брюсселі в четвер і п'ятницю пройде саміт ЄС, що за порядком денним і за важливістю вже названий "справжнім тестом на довіру".
Напередодні проведення саміту президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу оголосив порядок денний, відповідно до якого будуть розглянуті три важливі питання - стабілізація економіки, кліматичні зміни і Лісабонський договір.
"Ми поклали на стіл Ради ЄС амбіційний і реалістичний план економічної стабілізації, що містить короткострокові та середньострокові стабілізуючі заходи і довгостроковий розвиток. Ми також повинні дійти згоди щодо кліматичного пакету. Повинна бути координація із цільового інвестування для майбутнього з низьким вмістом вуглецю", - сказав голова ЄК.
Він відзначив, що пакет кліматичних змін пов'язаний із планом пожвавлення європейської економіки. "Ми можемо зберегти мільйони існуючих робочих місць і створити мільйони нових", - висловив упевненість Ж.М.Баррозу.
У той же час він закликав лідерів ЄС затвердити пропозиції комісії "закачати" близько 200 млрд євро в реальну економіку. Зокрема, у проекті рішення саміту відзначаються "фінансові зусилля" на рівні 1,5% від ВВП ЄС.
Дебати очікуються щодо питання можливого скорочення податку на додану вартість для таких секторів, як сфера послуг, зелене виробництво, сфера підвищеної праці, проти чого виступає Німеччина.
Відносно планів ЄС скоротити викиди газу до 2020 року на 20% Ж.М.Баррозу сказав: "Усьому, що ставить під питання ціль 20-20-20 - ні. Це - не обговорюється". Під формулою "20-20-20" мається на увазі збільшення екологічної, так званої "зеленої" енергії, скорочення викидів газу і збільшення ефективності енергетики - усе на 20% до кінця наступного десятиліття.
Президент Єврокомісії також повідомив, що в рамках саміту будуть розглянуті пропозиції щодо "Східного партнерства", якими, як сказав сам Ж.М.Баррозу, він "пишається". "Я дуже щасливий бачити, що була незвичайно гарна реакція, і я сподіваюся, що Рада ЄС прийме роботу на цій основі для того, щоб ми змогли під час чеського президентства погодити конкретні умови угоди цього амбіційного "Східного партнерства", що ми пропонуємо, як одного з важливих вимірів зовнішніх відносин ЄС", - підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас