Прогнози топ-менеджерів компаній США на 2009р залишаються сумними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогнози топ-менеджерів компаній США на 2009р залишаються сумними

1447
Результати останніх опитувань, проведених серед представників ділових кіл США, показують зростаючий песимізм топ-менеджерів щодо ситуації в економіці і перспектив бізнесу в 2009 році, пише газета The Wall Street Journal. Багато компаній планують скоротити витрати та число робочих місць у найближчі місяці.
Так, порядку 60% головних фінансових директорів компаній (CFO) з 679 учасників опитування, проведеного Fuqua School of Business університету Дьюка і CFO Magazine, не очікують відновлення економіки США до четвертого кварталу наступного року.
За словами професора університету Дьюка Джона Грехема, настрой CFO американських компаній є найбільш песимістичним з початку відстеження цих даних 12 років тому. Дж.Грехем відзначив також, що результати опитування традиційно добре виявляли тенденції в корпоративній сфері, з огляду на чітку кореляцію змін у настрої фінансових директорів із прибутками, витратами та рівнем наймання компаній у наступний за опитуванням рік.
CFO "дуже добре прогнозують ситуацію в економіці", вважає Дж.Грехем. "Зараз вони не говорили приємних речей", - відзначив він.
У рамках іншого опитування, проведеного компанією Mercer LLC серед професіоналів у кадровій і фінансовій сферах з 750 компаній, 81% респондентів заявили, що очікують зниження "результатів бізнесу" своїх компаній в 2009 році.
Третина опитаних планує "значні скорочення робочих місць" у наступному році, більшість має намір скоротити виплату бонусів, знизити темпи збільшення зарплат і наймання нових співробітників.
За словами представника Mercer Пет Мілліган, проведене опитування виявило кілька позитивних тенденцій. Так, 80% топ-менеджерів не мають наміру скорочувати відрахування в пенсійний фонд за співробітників і лише 12% заявили, що планують заморозити зарплати. В основному представники компаній, операції яких, головним чином, зосереджені в США, були трохи більш оптимістичні у своїх прогнозах, ніж ті, хто веде діяльність у країнах Азії.
Результати обох опитувань показали, що топ-менеджери компаній стурбовані рівнем споживчого попиту, скороченням доступності кредитів, а також збільшенням витрат на охорону здоров'я.
Компанії як і раніше стикаються із проблемами, пов'язаними з фінансовою кризою та нестабільністю на кредитних ринках. Три чверті CFO заявили, що стурбовані станом фінансових інститутів, з якими вони співробітничають.
У наступних 12 місяців CFO планують скоротити робочі місця на 5%, а також урізати витрати на капітальні проекти, технології, рекламу і т.і.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас