НБУ: Стабілізація курсу гривні стане більш чіткою наприкінці грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Стабілізація курсу гривні стане більш чіткою наприкінці грудня

Валюта
16581
Стабілізація курсу гривні стане більш чіткою наприкінці грудня, хоча відповідні тенденції вже спостерігаються на готівковому і міжбанківському ринках, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Ціна валюти, хоча в деяких банках і буває завищеною, але вона, десь у рамках 7,4-7,5 грн/$ (на готівковому валютному ринку - ред.)... Певне збалансування і на безготівковому ринку", - сказав він на прес-конференції в середу.
За його словами, про наближення курсу гривні до оптимального рівня свідчить поведінка населення: українці вже менше купують валюти. У зв'язку з цим він нагадав, що в грудні було навіть два дні, коли населення більше продало валюти, ніж купило.
Голова НБУ також підкреслив, що валютні надходження від експорту впали, але їх усе ще досить для оплати імпорту: надлишковий попит, що формується через зовнішні валютні зобов'язання банків і потреби готівкового ринку, задовольняється за рахунок резервів НБУ.
У зв'язку з цим голова Нацбанку підкреслив, що залучені від Міжнародного валютного фонду (МВФ) кошти поки не витрачаються: у січні-серпні НБУ викупив надлишкову пропозицію валюти на суму близько $7 млрд.
"Ми обходимося своїми ресурсами... У нас ще залишаються невикористані запаси, які ми тільки цього року купили", - сказав В.Стельмах.
У той же час, голова Нацбанку повідомив, що період розширеного доступу банків до рефінансування центрального банку завершенийі: оперативні заходи Нацбанку дозволили стабілізувати ситуацію в банківському секторі і підтримали ліквідність банків на тлі відтоку вкладів.
"Винятки з рефінансування на більш довгі періоди вичерпані, і ми переходимо до повсякденного методу рефінансування - на 2-3 дні, на тиждень, два-три тижні", - пояснив В.Стельмах.
За його словами, таким чином, буде знижений тиск на валютний ринок: подальший розвиток ситуації буде почасти залежати від бюджетної політики.
"Сподіваємося, що до нового року вже буде більш певна стабілізація валютного курсу", - сказав він.
У той же час, за його словами, НБУ не брав участь у підготовці курсового орієнтира на 2009 рік, що використовувався при розробці проекту держбюджету-2009. "Не радилися (із НБУ - ІФ). І ми до того курсу, що вони закладають, не маємо відношення", - підкреслив В.Стельмах.
Говорячи про перспективи банківського сектора, голова НБУ повідомив, що кредитно-фінансовим установам варто готуватися до нарощування капіталу: перші підсумки відповідної діагностики найбільших банків очікуються в період з 15 грудня 2008 року по 5 січня 2009 року.
За його словами, під час діагностики буде визначена зміна вартості банківських активів, основних фондів і нерухомості (з урахуванням падіння цін на неї на 10-20%).
Серед джерел поповнення капіталу банків, голова НБУ назвав: кошти уряду, міжнародних фінансових організацій (МФО) і існуючих власників фінустанов.
При цьому, він відзначив, що із МФО досягнуті відповідні рамкові домовленості.
За його оцінкою, незважаючи на поточні проблеми, банки мають потенціал для кредитування економіки.
"Банки, коли вони отямляться від кризового удару, вони мають можливості для розгортання кредитування економіки. Нацбанк оптимістично сподівається, що в новому році хоча і не буде такого високого зростання, але й падіння бути не повинно", - сказав В.Стельмах.
У зв'язку з цим він нагадав, що рівень монетизації економіки залишається на докризовому рівні: економіка отримувала грошові кошти з урахуванням очікуваного зростання на 7%.
На думку В.Стельмаха в наступному році кредитні ресурси можуть знадобитися для фінансування інфраструктурних і соціальних проектів: будівництва житла і доріг, впровадження енергозберігаючих технологій.
Голова НБУ також відзначив, що населення відновлює довіру до банківської системи.
"Населення повертає депозити в банки, а значить в економіку", - сказав він.
За його даними, відтік депозитів на піку кризи становив 34 млрд грн, тоді як зараз він оцінюється на рівні 30 млрд грн: частка готівкових коштів у монетарній масі в пік кризи була більше 35%, але зараз уже нижче 30%.
У зв'язку з цим В.Стельмах порекомендував українцям при виникненні труднощів з одержанням депозитів по завершенні терміну депозитної угоди звертатися в територіальні управління Нацбанку, оскільки органи центрального банку можуть посприяти у вирішенні цих проблем швидше, ніж суди.
Щодо проблемного Промінвестбанку, голова НБУ відзначив, що питання його перспектив повинно бути вирішено до середини січня-2009: до приїзду чергової місії МВФ.
"Ми напевно будемо виходити на другий етап, щоб була не капіталізація його, а рекапіталізація. Рекапіталізація викладена в законі про нейтралізацію фінансової кризи", - прокоментував В.Стельмах зрив планів з розміщення додаткової емісії акцій цього банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас