Якщо світ не дасть грошей, всі жителі Сомалі подадуться в пірати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо світ не дасть грошей, всі жителі Сомалі подадуться в пірати

Валюта
1176
У випадку, якщо міжнародне співтовариство не надасть гуманітарну і військово-технічну допомогу Сомалі, то народ цієї східноафриканської держави може оголосити себе поголовно піратами і саму країну проголосити піратською державою.
З такою заявою виступив на прес-конференції в Москві посол Сомалі в Росії Мохаммед Мохамуд Хандуле.
"Ми закликаємо світове співтовариство надати допомогу нашій країні, - заявив Хандуле. - Ми готові на деяке обмеження власного суверенітету, щоб урятувати наш народ, що не одержує сьогодні гуманітарної допомоги".
"Ми повинні врятувати й імідж нашої країни. Уявіть, що буде, якщо весь народ Сомалі скаже: "Ми всі - пірати". Наша країна відразу стане частиною "осі зла", - цитує його "Новий регіон".
Посол Сомалі підкреслив, що його країна готова надати значні повноваження іноземним збройним силам у своїх територіальних водах, але тільки за умови дотримання резолюції Ради Безпеки ООН, у якій регламентується порядок застосування військової сили іноземними військами на сомалійській території.
"Ми пішли на поступки, але при цьому завжди підкреслювали, що всі дії іноземних збройних сил повинні бути погоджені з тимчасовим перехідним урядом Сомалі, - підкреслив посол. - Резолюція ООН діє протягом 12 місяців. Для її продовження потрібна згода нашого уряду. Так що в нас є важелі для збереження суверенітету нашої країни".
Хандуле відзначив, що проведення будь-яких воєнних операцій, спрямованих проти піратів Аденської затоки, без узгодження з офіційним Могадішо - незаконно. "Дозвіл на проведення будь-яких воєнних операцій у територіальних водах Сомалі з боку нашого уряду - необхідна умова, на якій ми будемо наполягати, - заявив посол.
"Приміром, якщо почнеться операція зі звільнення захопленого нафтового танкера, то іноземні військові в першу чергу будуть піклуватися про збереження життя своїх громадян, що потрапили в полон. Нас же хвилює те, що якщо щось трапиться з танкером, вся ця нафта опиниться в наших прибережних водах, що приведе до екологічної катастрофи", - підкреслив він.
Хандуле заявив, що уряд Сомалі веде переговори з різними міжнародними організаціями та країнами про допомогу у відновленні економіки країни, розореної багаторічною громадянською війною.
"Уже прийняті програми відновлення країни на основі співробітництва зі Світовим Банком, Міжнародним валютним фондом та ООН, - сказав він. - Поки складно говорити про конкретні суми, які знадобляться для того, щоб відновити нормальне життя в країні. Особливу надію ми покладаємо на Росію і сподіваємося, що ми зможемо знайти шляхи до взаємовигідного співробітництва в багатьох сферах".
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас