Юристи: Заборона на дострокове вилучення депозитів є незаконним рішенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи: Заборона на дострокове вилучення депозитів є незаконним рішенням

Кредит&Депозит
1704
Введена Національним банком України (НБУ) заборона на дострокове вилучення депозитів є незаконним рішенням, і українці мають високі шанси відстояти право на свої кошти в судовому порядку, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.
"Введений НБУ мораторій на дострокове вилучення депозитів - рішення незаконне, тому що прямо суперечить нормам Цивільного кодексу України. Стаття 1060 кодексу говорить абсолютно чітко: за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором", - повідомили в міжнародній юридичній компанії Integrites.
"Це незаконно, оскільки, швидше за все, суперечить умовам повернення вкладів, обговореним із клієнтом у депозитному договорі, і, у тому числі, суперечить ст.1060 Цивільного кодексу України", - додали в юридичній фірмі Magisters.
Як повідомлялося, Нацбанк у жовтні-2008 увів мораторій на дострокове вилучення депозитів, а в грудні підтвердив його дію.
На думку експертів, приватні особи можуть успішно оскаржити відповідні дії банків у суді: положення Цивільного кодексу мають вищу юридичну чинність, ніж у нормативних актів регулятора.
"Судові перспективи задоволення позовів клієнтів досить високі. У частині фізичної особи, остання, може аргументувати свою позицію, як зазначеною статтею 1060 Цивільного кодексу України, так і положеннями закону про захист прав споживачів", - пояснили в Magisters.
"Своє законне право повернути гроші, покладені на депозит, достроково вкладник може в судовому порядку, звернувшись або в районний суд за місцем реєстрації банку, або в господарський суд: законом передбачено звернення фізосіб у районний суд за місцем реєстрації відповідача, у цьому випадку - банку, для юридичних осіб - у господарський суд за місцем реєстрації банку, або в третейський, якщо є таке застереження в договорі", - додали в Integrites.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас