Експерти: Хабарі є "плановим заходом" для компаній emerging markets — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Хабарі є "плановим заходом" для компаній emerging markets

Казна та Політика
290
Китайські, індійські і російські компанії регулярно дають хабарі, щоб виграти закордонні тендери, говориться в доповіді за результатами опитування топ-менеджерів по всьому світові, опублікованій на сайті організації Transparency International.
Країни БРІК входять в останню п'ятірку з 22 країн світу із найбільшим обсягом ВВП в індексі хабарників Transparency International (Bribe-Payers Index, BPI), що означає більш високий рівень корупції в цих країнах при здійсненні угод із закордонними контрагентами. Чим вище значення індексу BPI (за шкалою від 0 до 10), тим менше поширено хабарництво в такій країні. Чим ближче до кінця списку - тим вища корумпованість бізнесу.
Голова Transparency International Угетт Лабелль закликала всі великі країни, що експортують, приєднатися до Конвенції ОЕСР з боротьби з підкупом іноземних посадових осіб при здійсненні міжнародних комерційних справ, що вже підписали 38 держав (переважно розвинені країни). РФ проробляє питання приєднання до конвенції з листопада 2007 року.
Росія зайняла останнє місце в списку з 22 країн - її значення BPI становить 5,9 - відставши навіть від Китаю (6,5), Мексики (6,6) і Індії (6,8). Перше місце розділили Бельгія і Канада, що набрали 8,8 бала. Інші члени "великої сімки", крім Італії, одержали понад 8 балів.
Експерти Transparency International вивчили 19 галузей економіки, найбільш корумпованими були визнані будівництво, сектор операцій з нерухомістю, енергетика, важке машинобудування та гірничодобувний сектор. Найнижчим рівнем хабарів відрізняються галузі інформаційних технологій, риболовництва і банківський сектор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас