Металурги зекономлять на коксі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги зекономлять на коксі

Енергетика
1142
Фінансова криза та очікуване підвищення цін на газ змушують металургів переходити на більш дешеві енергоносії. Учора третій у країні за обсягами виробництва сталі меткомбінат "Азовсталь" повідомив про відмову від використання газу в доменному виробництві, замінивши його коксом, що дозволить щомісяця заощаджувати порядку 12 млн грн. Про аналогічні плани заявляють і представники інших метпідприємств. Якщо це відбудеться, споживання газу в галузі скоротиться приблизно на 50%, підрахували експерти.
З листопада в доменних печах меткомбінату "Азовсталь" як паливо при виплавці чавуну використовується тільки кокс, повідомила вчора група "Метінвест" (володіє підприємством). "Із другої половини жовтня ми виводили природний газ із виробничого циклу, заміщуючи його коксом", - розповів гендиректор "Азовсталі" Дмитро Лівшиць. Зміна технології дозволить заощаджувати близько 12 млн грн на місяць, розраховують у компанії.
У прес-службі "Метінвест Холдингу" розповіли, що відмовилися від використання природного газу в доменному виробництві ще на одному підприємстві групи - Єнакіївському метзаводі. У компанії пояснили, що ці рішення були прийняті ще в жовтні у зв'язку з очікуваним зростанням вартості газу в 2009 році.
Нагадаємо, російський "Газпром" неодноразово заявляв, що ціна на газ для України в наступному році може вирости з нинішніх $179,5 до $400 за тисячу кубометрів. Про плани перейти на кокс заявили і на найбільшому меткомбінаті України "АрселорМіттал-Кривий Ріг", а також Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча. "Зараз ми щомісяця споживаємо приблизно у два рази менше природного газу, ніж на початку року. І це пов'язано не тільки зі зниженням виробництва, але і з частковою заміною газу коксом", - говорить голова правління меткомбінату Володимир Бойко.
За словами аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, через кризу в металургії і пов'язане із цим зниження споживання коксу його вартість за останні місяці значно впала. Якщо в серпні спотова ціна на вугільний концентрат марок "К", "Ж" і "Г" становила $370/т, $340/т та $207/т відповідно, то зараз вона знизилася до $100/т, $105/т і $75/т відповідно, говорить Гайда.
Перехід на нову технологію виплавки чавуну дозволить скоротити споживання газу в металургії приблизно на 50%, відзначає заступник директора ДП "Держзовнішінформ" Володимир Піковський. За даними Мінпромполітики, протягом останніх п'яти років щорічне споживання природного газу в металургії становило 8-9 млрд кубометрів (в 2007 році - 9,5 млрд кубометрів). Для порівняння: загальний обсяг споживання газу в країні в 2007 році склав 72 млрд кубометрів, з них у промисловості - 31,7 млрд. "На сьогоднішній день природний газ у металургії використовується тільки в Україні і частково в Росії.
У більшості країн давно перейшли на кокс", - підкреслює експерт. За його словами, перехід українських металургів на новий вид палива дозволить значно знизити залежність країни від імпортних поставок газу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас