Віктор Пинзеник хоче допомогти позичальникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Пинзеник хоче допомогти позичальникам

Валюта
3909
Щоб внаслідок такої операції банки не померли, Національний банк повинен знизити норматив адекватності регулятивного капіталу з 10% до 8%. Банкіри не схвалюють такі пропозиції і чекають, що Нацбанк оголосить про підвищення нормативу адекватності до 12%.
Таким чином, міністр фінансів Віктор Пинзеник, нарешті, виклав свої ідеї щодо виводу банківської системи із кризи в єдиному документі. Причому представив його як результат наради Мінфіну, 40 комерційних банків, представників Світового банку, НБУ і Міжнародного валютного фонду.
Основна пропозиція проекту полягає в можливості позичальника конвертувати кредит у валюті в гривню за курсом нижчим від комерційного. Банки повинні надавати таку можливість клієнтам тільки після того, як позичальник достроково погасив частину валютного кредиту. Новий, уже гривневий, кредит банк зобов'язаний надати зі ставкою, близькою до ставки гривневої позики, що діяла в банку на момент одержання позичальником валютного кредиту.
Розрив по валютній позиції банку, що виникає при конвертації валютного кредиту в гривневий, повинен покрити Національний банк. Йому Мінфін пропонує взяти на себе зобов'язання забезпечити потреби банків у валюті для погашення своїх зобов'язань перед вкладниками і зовнішніми кредиторами.
Отже, проект пропонує банкірам взяти на себе три різні види збитків: від конвертації валютних кредитів у гривневі, від витрат на закриття короткої валютної позиції за курсом НБУ і, нарешті, процентні збитки - як різницю між поточною вартістю гривневих ресурсів і ціною на них, приміром, рік тому. Мінфін обіцяє банкам, що поява цих збитків не вплине на рейтинги - тому що регулятори проведуть відповідні зустрічі з рейтинговими агентствами та аудиторами.
Списувати збитки Мінфін пропонує на збільшення валових витрат (зменшення прибутку), на зменшення резервів, а у випадках недостатності зазначених джерел - на зменшення капіталу. Останній варіант у поточних умовах виглядає найбільш реальним, тому Мінфін пропонує НБУ здійснити коректування нормативу адекватності капіталу з 10% до 8%.
Банкіри називають зміст меморандуму фантастикою, що неможливо виконати. "Я навіть зробив спеціальний розрахунок, що показує, що при конвертації валютних кредитів у гривню банкам буде страшно не вистачати капіталу для покриття збитків. Більшу частину з них у результаті доведеться закрити", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Крім того, у Національного банку банально немає достатньої кількості валюти, щоб забезпечити конвертаційні операції банків. За даними на 1 грудня, валютні кредити банків в економіку становили $65,14 млрд., у той час як резерви НБУ на цю ж дату - $32,7 млрд.
"Публікація меморандуму - це особиста помилка Віктора Пинзеника. Уже помічено, що кожна його заява викликає відтік коштів з банківської системи. Після публікації меморандуму багато людей бояться конвертації в гривню валютних депозитів і забирають їх з банків. Так що панові Пинзенику краще мовчати", - говорить член ради НБУ, почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. На його думку, ні Нацбанк, ні банки підписувати запропонований Мінфіном меморандум не стануть, принаймні в такому вигляді.
Горбаль стверджує, що НБУ створив робочу групу, якій передані всі пропозиції банків і Мінфіну. Результати її роботи повинні бути закріплені в постанові правління Нацбанку.
До того ж, як повідомили обізнані джерела в НБУ, регулятор готується не до зниження, а до підвищення нормативу адекватності регулятивного капіталу комерційних банків. "Обговорюється збільшення цього нормативу з 10% до 12% - для стимулювання зростання капіталізації банківських установ", - говорить співрозмовник .
Банкіри вкрай стурбовані можливим підвищенням нормативу адекватності регулятивного капіталу до 12%. "Чомусь НБУ діє зовсім не так, як центральні банки Західної Європи. Вони говорять про рекапіталізацію, Нацбанк - про докапіталізацію", - говорить голова правління "Терра Банку" Сергій Щербина. За його словами, після вимоги НБУ щодо доформування резервів багато банків і так будуть працювати на межі припустимої адекватності капіталу. "Підвищення нормативу в таких умовах допоможе тільки покласти деякі банки і забрати в них ліцензії", - говорить банкір.
Голова правління великого банку, що проходить аудиторську діагностику, побоюється, що до 15 грудня, коли в Нацбанк надійдуть результати аудита 17 найбільших банків і програми капіталізації всіх банків, НБУ відразу буде ухвалювати рішення щодо ліквідації найслабших з них. "Думаю, ми перебуваємо на порозі великого переділу банківської системи України, після якого частка національного капіталу в ній стане мінімальною", - говорить банкір. Як підтвердження своїх слів він наводить пункт із меморандуму Мінфіну, відповідно до якого процес збільшення капіталу банків пропонується спростити тільки для міжнародних фінансових організацій та іноземних груп. "Місцевим банкам тут місця нема", - ремствує банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас