"Ъ": Нацбанк збирає борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк збирає борги

Валюта
3361
Нацбанк знайшов можливість знизити курс долара, не витрачаючи валютні резерви. Регулятор обмежить строк рефінансування банків двома тижнями, щоб позбавити кредитні установи можливості за рахунок грошей НБУ скуповувати валюту, спекулюючи на її курсі.
Крім того, як стало відомо, НБУ планує змінити нормативи валютної позиції, тому що нинішні вимоги дозволяють банкам фальсифікувати статистичні дані, закуповуючи валюту прозапас. Експерти вважають, що такі заходи Нацбанку змусять банки продавати надлишки доларів.
Учора Нацбанк розіслав банкам лист №14-011/4587-17355, у якому підкреслив необхідність стимулювання повернення вкладів населення в банки для зменшення девальваційного тиску вільних гривневих ресурсів на курс.
При цьому НБУ відзначив, що не має наміру більше рефінансувати банки, "накачуючи" їхню ліквідність на шкоду стабільності гривні. "Нацбанк має право, а не зобов'язаний надавати кредити для рефінансування банку, якщо це не спричиняє ризиків для банківської системи", - говориться в листі банкам.
У такий спосіб НБУ спробував зняти питання керівників невеликих банків, які обурювалися, чому їм не видаються кредити регулятора, тоді як їх одержують великі кредитні установи - з I і II груп. У листі НБУ зокрема повідомлялося, що правління Нацбанку ухвалило "здійснювати підтримку ліквідності банків .... як правило не більше ніж на 14 днів, залежно від щоденної ситуації, що склалася на грошово-кредитному ринку, та ухвалювати рішення щодо задоволенні заявки кожного конкретного банку з урахуванням стану його ліквідності, зменшення депозитів, кредитної активності та участі на міжбанківському кредитному ринку". Це необхідно, щоб позбавити банки можливості спекулювати на валютному ринку за рахунок грошей НБУ. "І президент говорив, що банки спекулюють за рахунок гривні, отриманої в нас на місяць, три місяці або півроку, - відзначив один зі членів правління НБУ. - З ресурсом на два тижні вони не зможуть спекулювати".
Додатковим зняттям вільної гривневої маси з ринку можуть стати облігації Держіпотечної установи (ДІУ), що повідомила банкам про збільшення суми рефінансування НБУ, одержуваного під заставу облігацій ДІУ. Так, сума кредитів під облігації з держгарантіями підвищена з 90% до 95% їхньої номінальної вартості, а без гарантій - з 70% до 85%. За твердженням голови одного з банків, про такі преференції ДІУ домовилася із НБУ, сподіваючись підвищити інтерес до облігацій перед їх розміщенням.
"По виданому рефінансуванню НБУ не буде доплачувати банкам різницю з урахуванням подорожчання застави, тому що договори вже підписані і регулятор не хоче збільшувати гривневу масу", - відзначив один з банкірів.
Крім того, у НБУ говорять про підготовку постанови, якою банки будуть позбавлені змоги купувати валюту прозапас. За словами джерела в НБУ, жоден з банків не доходить до межі нормативів загальної і короткої валютної позиції - 30% і 10% відповідно. "І чомусь ніхто не просить потурань, - говорить джерело.- Почали розбиратися і знайшли лазівку в позабалансових показниках. Виявляється, банки кидають один одному гарантії по непокритих акредитивах і беруть їх на позабалансовий облік. Так і фінансується валютна позиція. Це пряма фальсифікація статистичних даних". Зміна нормативів змусить банки продавати накопичену валюту, що може знизити курс долара до 6-6,5 грн/$, прогнозують у НБУ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас