Терміново не потрібні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терміново не потрібні

2911
До березня наступного року без роботи можуть залишитися більше 2 млн українців. Але такі сфери, як торгівля, сфера послуг, сільське господарство, харчова промисловість, не перенасичені кадрами. Скорочення робочих місць, яке почалося з банків і будівельних компаній, перекинулося на інші галузі.
Через падіння попиту на світових ринках у вересні почали зменшувати зарплати і звільняти працівників підприємств металургії і хімічної промисловості. У жовтні з'явилися повідомлення про звільнення в будівельній галузі, ретейлі, у ріелторів та автодилерів. У листопаді хвиля скорочень поширилася на весь реальний сектор економіки: навіть благополучні компанії скорочували робочі місця та урізали зарплати.
За даними жовтневих досліджень Ernst & Young, 34% працюючих в Україні компаній були впевнені, що в 2009 році їх доход буде рости докризовими темпами; ще 34% прогнозували незначне падіння виторгу. Але при цьому 65% опитаних змінили плани щодо наймання персоналу в найближчі шість місяців, а близько половини планували скорочення.
Звільнити на випередження
"Ще 2-3 місяці тому умови на ринку праці диктували здобувачі, - говорить директор рекрутингової компанії "Форсаж" Олена Грищук. - Вони в рази завищували зарплатні очікування, роботодавцям доводилося постійно перекуповувати фахівців - на ринку був твердий дефіцит. Сьогодні ж у керівників підприємств з'явилася можливість вибирати за адекватні гроші гарних, сильних фахівців, тому що дефіциту як такого практично немає".
Дійсно, на дефіцит кваліфікованих кадрів сьогодні поскаржитися складно. За даними українського порталу з працевлаштування JOB (job.ukr.net), тільки у вересні-листопаді кількість вакансій у середньому скоротилася майже на 20%. Число резюме за той же період збільшилося більш ніж на 40%. У підсумку на початку листопада на одне робоче місце з фаху "бухгалтер", "фінансист" претендували більше трьох чоловік; приблизно такий же конкурс спостерігався серед маркетологів і PR-фахівців. Третю позицію за числом здобувачів, що доводяться на одне робоче місце, посіла посаду "інженер" - більше двох чоловік на одну вакансію.
"Простежується чітка тенденція падіння кількості вакансій і росту числа резюме в будівництві та банківському секторі", - констатує Олена Грищук. За словами експерта, серед кваліфікованого персоналу будівельних компаній частіше без роботи залишаються керівники проектів, фахівці, які займалися розробкою концепцій. Число звільнених некваліфікованих працівників точно невідомо - тільки в Києві, за неофіційними даними, без роботи залишилися більше 100 тис. будівельників, переважно приїжджих.
Втім, це тільки початок. За прогнозом Ігоря Савчука, директора з маркетингу консалтингової компанії Capital Human Resources, до кінця 2008 року буде спостерігатися надлишок фахівців у сфері фінансів, будівництві, а також серед службовців т.зв. бек-офісу: менеджерів з персоналу, бухгалтерів, працівників call-центрів, системних адміністраторів. На початку 2009-го цей список буде поповняться в основному за рахунок маркетологів і PR-фахівців. "Поки що багато керівників компаній розраховують на маркетингову комунікаційну активність, що може дати конкурентні переваги, - вважає Ігор Савчук. - Але під кінець року багато хто розчарується у здатності більшої частини фахівців з просування, і тоді відділи маркетингу і PR потраплять під скорочення".
Цілком імовірно, що до березня працівники цих сфер будуть лідирувати за числом здобувачів на одне робоче місце, причому з помітним випередженням - експерти не виключають, що конкурс з цих спеціальностей може перевищити 5-6 чоловік на місце.
Вичікувальна позиція
На ринку праці вже відчувається надлишок юристів, інженерів, менеджерів з персоналу, медробітників, журналістів і продавців. Природно, це відображається на рівні заробітних плат. За новими вакансіями для кожної з перерахованих спеціальностей у жовтні рівень зарплат знизився на 15%; у цілому на ринку приблизно на 10%. Що ж стосується вже найнятого персоналу, то тут більшість компаній зайняла вичікувальну позицію.
"Цього року зарплати будуть заморожені, а в особливо кризових галузях, таких як фінанси, будівництво і ретейл, почнуть зменшуватися", - вважає Ігор Савчук. "Зростання зарплат припинилося, - додає менеджер зі зв'язків з громадськістю порталу rabota.ua Максим Муровайко. - Роботодавці вичікують, вони не знають, як буде розвиватися ситуація у зв'язку з фінансовою кризою".
"Зовсім недавно попит на ринку праці перевищував пропозицію. На одного будівельника доводилося 16 робочих місць, на офісного співробітника - 8. Здобувачі могли висувати які завгодно вимоги відносно розмірів зарплат", - констатує Максим Муровайко. Приміром, не дуже давно передбачалося, що за період із серпня до жовтня 2008-го середня зарплата, наприклад, страхового працівника повинна була збільшитися приблизно на 20%. Але через кризу такого зростання не відбулося.
До речі, за даними досліджень Ernst & Young, 10% українських компаній планують скорочувати середню керівну ланку, 15% - професійний та адміністративний персонал, 25% - робітників. У середньому підприємства, що збираються зробити "зачищення", припускають на 18% зменшити число робітників, на 12% - адміністрацію і лише на 9% - керівників середньої ланки.
Запас міцності
Згідно з вересневим прогнозом Федерації роботодавців України у зв'язку з фінансовою кризою тільки до кінця 2008 року число безробітних у країні збільшиться до мільйона чоловік. Щоправда, поки статистичними даними він не підтверджений: у вересні кількість зареєстрованих безробітних збільшилася на 4 тис., у жовтні - на 16,5 тис. (до 530 тис. чоловік).
Однак державна статистика ніяк не враховує сотні тисяч втративших роботу будівельників-гастарбайтерів, більшість з яких працювали напів-, а те й зовсім нелегально; немає в даних Держкомстату інформації про хіміків і металургів, відправлених у відпустки за свій рахунок . В цілому, за оцінками експертів, число реальних безробітних в 2,5-3 рази перевищує кількість офіційно зареєстрованих, тобто вже в листопаді в Україні без роботи залишилися близько 1,5 млн чоловік. Однак криза набирає обертів. І в найближчі місяці десятки тисяч, швидше за все, переростуть у сотні, як це було в 1998-1999 р., коли тільки офіційних безробітних у країні налічувалося майже 1,5 млн.
"Зростання безробіття в Україні в 2009 році, за попередніми експертними оцінками, може скласти 7,7% - до 2,1 млн", - міркує Ігор Савчук. Такий же прогноз у листопаді дала й Держслужба зайнятості.
Але ці припущення розділяють не всі експерти. "Я не думаю, що у великих адміністративних і промислових містах буде спостерігатися помітне зростання безробіття, - заявляє Наталя Бабанська, провідний консультант з підбору персоналу агентства активного рекрутинга "Навігатор". - Професіоналам взагалі нема чого побоюватися. Можливо, компанії будуть розставатися з молодими фахівцями. Однак і вони зможуть працевлаштуватися, змінивши спрямованість діяльності та спеціалізацію. Адже торгівля, сфера послуг, сільське господарство, харчова промисловість не перенасичені кадрами. Наприклад, тим же банкам незабаром будуть потрібні фахівці, які допомагають повертати проблемні кредити".
Тетяна Фіоник, Володимир Хом'яков
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас